Nakopl nepřítele: Zeman řekl, koho bude volit

27.09.2020 19:35

„Obávám se, že Jan Hamáček nepochopil, o co premiérovi a mně jde,“ vzkázal prezident Miloš Zeman vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD), který se postavil proti tomu, aby se superhrubá mzda zrušila pouze na dva roky. Velmi silně se v rozhovoru pro Frekvenci 1 pustil i do lidí, kteří odporují rouškám a podle hlavy státu zlehčují nynější situaci. „Měli by si nechat přeměřit inteligenční kvocient,“ zkritizoval demonstranty, kteří se postavili proti rouškám, a naznačil, že by brzo mohla přijít i další opatření. Ministr zdravotnictví Roman Prymula je podle jeho názoru „špičkový odborník“ a již tento říjen si zaslouží státní vyznamenání. Prý půjde o jakousi „solidaritu se zdravotníky“. Došlo i na povinnou solidaritu EU a na volby. Senátora Václava Lásku ani ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského Zeman nepotěší.

Nakopl nepřítele: Zeman řekl, koho bude volit
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí
Zeman k superhrubé mzdě řekl, že jde jen o způsob výpočtu daní. „Superhrubá mzda je jenom způsob, jak vypočítat základ daně. Důležitý je daňový výnos. Navrhujeme snížení zdanění na patnáct procent místo současných devatenácti a za dva roky by se to zase vrátilo,“ znovu vysvětlil prezident. Hamáček, jenž nyní kritizuje snížení daní pouze na dva roky, podle prezidenta nepochopil, „o co jde“.

Zeman si myslí, že jeho návrh je stejný, jaký chce i sám Hamáček.

Následně okomentoval úhyn několika tun ryb v řece Bečvě, v rámci čehož se jako jeden z možných viníků skloňuje i společnost DEZA z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). „Byl bych rád, aby se našel skutečný viník, ne aby pan poslanec Gazdík šířil fámy, že za to může DEZA,“ vyčinil poslanci STAN Petru Gazdíkovi. Ten se za to později omluvil.

K výměně šéfa resortu zdravotnictví z Adama Vojtěcha na Romana Prymulu komentoval, že mu měl Vojtěchovu rezignaci navrhnout Babiš. „Ministr zdravotnictví je de facto ministrem koronaviru,“ myslí si. Podle Zemana se tedy nyní do funkce více hodí „špičkový odborník“, kterým je právě Prymula.

S Prymulou měl při jmenování možnost pohovořit a epidemiologovi naznačil, že by si přál, aby byl nouzový stav až po volbách, jelikož jsou volby „svátkem demokracie“.

Co naopak oba činitelé podporují, jsou výrazně přísnější opatření. Jako ta omezující bary.

Zeman varoval, že je lepší chodit na místa, kde se nyní neshlukuje příliš mnoho lidí. „Je lepší nakupovat v menších krámcích, a to v zájmu vlastní bezpečnosti.“

Právě omezení počtu lidí a nošení roušek považuje za nejlepší cestu zvládnutí epidemie. „To je abeceda a k tomu nepotřebujete být ani epidemiologem,“ podotkl. Ostře se ohradil právě proti lidem, kteří tvrdí, že jsou roušky neúčinné. Pro ty má Zeman „poselství“. „Měli by si nechat přeměřit inteligenční kvocient,“ vmetl jim s narážkou na dnešní demonstraci proti rouškám na Palackého náměstí v Praze, kde několik set lidí proti rouškám a vládním opatřením protestovalo.

Utlumení volnočasových aktivit jako divadel, koncertů či sportovních akcí Zeman vidí jako potřebné, aby se nemusela kvůli koronavirové hrozbě znovu utlumovat ekonomika.

Co se týče školství, na prvním stupni by podle hlavy státu prezenční výuka měla zůstat. Na středních a vysokých školách je naopak pro tu distanční.

Zemana pobuřují lidé, kteří zlehčují koronavirus, a upozorňuje, že do současné krizové situace „kecá skoro každý“ a nenechává se dostatečný prostor odborníkům. Různí novináři i umělci, kteří zlehčují koronavirus, podle něj občas až „dezinformují“.

U koronaviru zůstal i nadále. Potvrdil, že již tento rok 28. října vyznamená ministra Prymulu. „Myslím si, že si to pan profesor zaslouží,“ řekl. Podle Zemana jde zároveň o jakousi „solidaritu se zdravotníky“.

Oslavy státního svátku prezident odmítá zrušit. Je pro to, aby všichni přítomní ve Vladislavském sále měli nasazené roušky. Úplné zrušení je podle něj ovšem „neuctivé“. Mezi vyznamenanými by se měl ocitnout i herec Pavel Trávníček, což Zeman už naznačil.

Lidem v rámci aktuální hrozby ze strany covidu-19 Zeman vzkázal, aby nyní respektovali rady odborníků, a ne názory „amatérů“.  

Očkování proti koronaviru však sám otestovat zatím nechce, jelikož se prý straní jehel.

Po dlouhém koronavirovém tématu prezident vyzval, aby veřejnost šla volit. Sám se chystá vhodit hlas „úspěšnému řediteli velké nemocnice“. Zřejmě měl na mysli ředitele FN Motol Miloslava Ludvíka. Hlas od Zemana tak nedostane senátor Václav Láska ani ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, kteří kandidují ve stejném obvodu.

K aktuální situaci v Bělorusku Zemanovi přijde mnohem rozumnější, aby se přesčítaly volební lístky, než aby se volby opakovaly. Samotný oficiální výsledek voleb, které měl podle tamního režimu opět ovládnout vůdce Alexandr Lukašenko, považuje za „velmi podivný“.

Zavzpomínal i na mistra Karla Gotta. Zmínil, že pokud si bude umělcova choť i s dcerami přát, tak je pro to, aby přijali dřívější pozvání do jeho sídla v Lánech.

Závěrem zhodnotil plán povinné solidarity, vzešlý od Evropské komise, podle kterého by při nepřijmutí migrantů mohly následovat sankce a který by narušil platné dublinské dohody. „Solidarita buď je, nebo není. V žádném případě nemůže být povinná,“ udeřil vůči plánu Evropské komise Zeman. Z Česka by se podle něj stala „turistická kancelář“. Pomoc by si představoval přímo v zemích, odkud uprchlíci pocházejí, a to výstavbou škol, nemocnic či jiné klíčové infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…