Nalákat, nesplnit a žalovat. České politiky a podnikatele obchází americká lobbistická skupina. Takto s ní dopadli na Slovensku

17.06.2018 8:30

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, pro evropské trhy byl připravován projekt bezdrátově nabíjených elektrických autobusů, které měly být využity v městské hromadné dopravě. S výrobcem těchto autobusů měla exkluzivní dohodu o zastupování ve střední a východní Evropě firma SARN. K realizaci projektu ovšem nedošlo a SARN výrobce žaloval o náhradu škody. Zajímavé je, že to není poprvé, co projekt, do kterého se tato firma zapojila, skončil nezdarem a předně následnou žalobou o vysoké odškodné. Nepříjemné zkušenosti s praktikami této americké lobbistické skupiny má i slovenská vláda.

Nalákat, nesplnit a žalovat. České politiky a podnikatele obchází americká lobbistická skupina. Takto s ní dopadli na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Česká politická a podnikatelská scéna by měla zpozornět. Nechvalně proslulá firma SARN, prezentovaná kontroverzním podnikatelem česko-arménského původu Armenem Agasem, už opět obchází české politiky a podnikatele s nabídkou vlivu a zastupování ve Washingtonu.

Jméno Armen Agas není zvláště v Praze neznámým pojmem. Je známo, že s nabídkou na svoje "služby" se dostal i do blízkosti předsedy KDU-ĆSL Pavla Bělobrádka a k bývalému ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD).

SARN se prezentuje jako americká lobbistická firma složená z několika lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou napojení na americkou administrativu, a kteří údajně českým politikům a podnikatelům dokáží otevřít dveře do nejvyšších pater amerického politicko-podnikatelského prostředí. Ačkoli to může znít lákavě, realita může být úplně jiná.   

Pojďme se podívat na charakteristický a typický styl SARNu. Poté, co nalákají na působivé kontakty ve Washingtonu, je mezi nimi a důvěřivým partnerem uzavřena dohoda o zastupování. Ta však nemusí být oproti původnímu očekávání obvykle naplněna a vzhledem k tomu, že spolupráce není uspokojivá, rozhodne se partner smlouvu vypovědět. V tuto chvíli přichází pro SARN charakteristiká odveta: žaluje partnera o náhradu škody. Protože je místem podání žaloby USA, jedná se o částku v milionech dolarů!

Spor se Slovenskem

Lidé ze SARN ENERGY se nechvalně zapsali především na Slovensku - při pokusu o vydírání slovenské vlády, kterým vyvrcholil spor o menšinový podíl akcií státní společnosti Transpetrol, která je obdobou českého Čepra. Tato kauza měla celostatní význam, v tamních médiích značné pokrytí a lze konstatovat, že touto kauzou ztratil SARN dosavadní důvěryhodnost.

Tehdy Armen Agas, prostřednictvím firmy CAPPA Fund III., v níž kromě něho figuroval i další člen SARNu, bývalý úředník amerického Department of Energy Stephen Richards, získal balík akcií Transpetrolu, jehož vlastníkem byl známý slovenský podnikatel a bývalý důstojník STB Ignác Ilčišin. Ten však 34% balík akcií získal podvodem. Slovenský stát označil celou transakci za nelegální a nikdy vlastnictví akcií v soukromých rukou neuznal.  

Poté, co sporný balík akcií převzali lidé ze SARNu, začal Stephen Richards hrozit slovenské vládě Evropskou unií a soudními tahanicemi, pokud Slováci neuznají nárok firmy na akcie.

Slováci se ale nenechali zastrašit a slovenské ministerstvo hospodářství trvalo na stanovisku, transakce vznikla podvodem a balík akcií Transpetrolu i nadále náleží Slovenskému státu.
Tečku za celou kauzou udělaly slovenské soudy v roce 2011, kdy rozhodly, že si slovenská vláda může z Transpetrolu brát stoprocentní dividendy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…