Nálety k ničemu: Po třech letech amerického bombardování vojáků Islámského státu neubývá

17.08.2018 7:20

Hlavním cílem amerických bomb dopadajících od roku 2015 na Islámský stát na Blízkém východě byla nejen likvidace bojovníků, ale také narušení vnitřní infrastruktury teroristické organizace. I přes to, že nálety vyšly zhruba na čtrnáct miliard dolarů, výsledky nejsou nijak oslnivé. Ozbrojenců pod černou vlajkou Islámského státu podle Lidových novin ubylo o pár tisíc.

Nálety k ničemu: Po třech letech amerického bombardování vojáků Islámského státu neubývá
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Od roku 2015, kdy se v Sýrii a Iráku nacházelo třicet tisíc bojovníků Islámského státu, podnikli Američané na pozice islamistů v různých zemích, ve kterých operoval Islámský stát, na čtyřiadvacet tisíc náletů. Americký rozpočet vyšly nálety na astronomických 14,3 miliard dolarů, v přepočtu skoro 325 miliard korun, uvedly Lidové noviny. Chalífát, který islamisté vyhlásili, byl ale vyvrácen z kořenů především zásluhou pozemních sil.

Přesto, že se podařilo při náletech zabít několik klíčových vedoucích postav IS, počty bojovníků Islámského státu se příliš nezmenšily. Aktuálně Ministerstvo obrany USA odhaduje, že se na území Sýrie a Iráku pohybuje zhruba od devětadvaceti do dvaatřiceti tisíc islamistů pod vedením Islámského státu. Počet radikálních bojovníků se tak od zahájení náletů snížil maximálně o čtyři tisíce. A to i přesto, že podle Pentagonu zabily do minulého roku spojenecké nálety okolo 70 tisíc bojovníků pod černou vlajkou. V průběhu let se prý přidávaly další tisíce bojovníků.

Kvůli těmto průběžným číslům mnozí začali efektivitu spojenecké taktiky zpochybňovat. Podle čísel amerického Ministerstva obrany se v Iráku může Islámský stát pochlubit asi sedmnácti tisíci ozbrojenci. Mezi třinácti až čtrnácti tisíci se pak vyskytuje na území Sýrie. Jenže asi jen okolo pěti tisíc z nich operuje v oblastech, kde jsou aktivní americké jednotky. Zbytek se pohybuje na teritoriích, které ovládá syrský režim s podporou Ruska.

„Oficiálně nám americká vláda tvrdí, že IS má dnes stejný počet bojovníků v Iráku a Sýrii, jako měl na začátku spojeneckých opraci,“ říká Thomas Joscelyn z Nadace pro obranu demokracie. „Tvrdí, že Islámský stát dokázal kompletně obměnit své síly, přestože bojoval v obou zemích proti několika nepřátelům,“ dodal Joscelyn.

Podle odhadů Centra pro boj s terorismem z americké vojenské akademie West Point se v současnosti po Africe pohybuje na šest tisíc islamistů roztroušených do devíti různých teroristických buněk. Vyplývá z toho zneklidňující zjištění. Islámský stát se adaptoval a začíná se globalizovat. „Islámský stát je v procesu z velké části úspěšného přechodu na propojenou teroristickou organizaci i přes to, že přitahuje ještě více globální pozornosti, než svého času Al-Kájda,“ uzavřel Nicholas Glavin, bývalý výzkumník z Centra pro hybridní války a ozbrojené skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…