Nálož Zemanovi od Bakaly: Alkoholik, nevychovanec, bolševické manýry...

19.10.2015 10:41

Proč prezident Zeman a jeho suita stále častěji používají pojem „pražská kavárna“? Redaktor časopisu Respekt Marek Švehla se tomuto tuzemskému fenoménu podíval na zoubek a hlásí – vím, čeho se Zeman bojí! Komentátor Filip Rožánek si na to v Hospodářských novinách povzdechl, že Zeman už jiný nebude. Oba zmíněné tituly patří do mediálního portfolia miliardáře Zdeňka Bakaly.

Nálož Zemanovi od Bakaly: Alkoholik, nevychovanec, bolševické manýry...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák

Švehla v Respektu poukazuje na to, že Miloš Zeman svojí rétorikou ze všech sil vytváří a opečovává obraz veřejného nepřítele, což je prý úkaz, který jsme tu měli naposledy před rokem 1990. Bolševici prý též o svých kriticích mluvívali jako o samozvancích a ztroskotancích.

Konflikt, který při tom prezident vytváří, je dle redaktora Respektu odvěký recept, v němž vynikají ti, kteří mají zásadní problém v normální politické soutěži. Proto vytvářejí obraz veřejného nepřítele, na kterého se dá všechno shodit, vymluvit se, udržovat své příznivce v neustálém napětí a současně je stmelovat vědomím, že prezident jejich jménem vede boj.

I Zemanovy řeči o pražské kavárně se prý objevují hlavně v čase, kdy má problémy. „Projevuje se jako alkoholik neschopný přijít střízlivý na odemykání síně s korunovačními klenoty. Vulgární nevychovanec, jehož se rádio bojí pustit v přímém přenosu. Pomocník proslulé ruské propagandy, který bez zábran memoruje její lži. Cynik, který nezakrytě ignoruje pravidla, jež se v prezidentském slibu zavázal dodržovat,“ vypočítává Švehla.

Redaktor Respektu také upozorňuje, že prezidentem a jeho pomocníky stvořený veřejný nepřítel je koncept, který má vágní obrysy a tak se pod něj dá schovat všechno, co se prezidentovi nehodí. Bránit se proti němu je však prý velmi těžké.

„Nejlepší obranou je o záměrech prezidenta s bolševickými manýry a se zálibou v rozdmýchávání nenávisti vědět, rozumět jim a v rámci možností s nadhledem odkrývat, jako to předvedly trenky coby prezidentská standarta nad Hradem. Jak po téhle akci dokázaly prezidentovy praskající nervy, ironie a zesměšnění jsou věci, které Zemana ukazují bez trenek, a on se jich proto nejvíc bojí,“ míní Švehla.

Buřty, pivo a nenávist

Filip Rožánek v Hospodářských novinách dodává, že prezident Zeman by po letech ve vysokých funkcích měl umět reagovat na kritiku asertivně a zároveň elegantně. To, jak si poradit při konfrontaci s křiklouny prý navíc bývá mezi prvními lekcemi mediálních poradců.

„Dobrý znakem skutečných osobností je velkorysost. Od Hradu však velkorysost čekat nejspíše nemůžeme. Nabídka Miloše Zemana je pořád stejná: jenom buřty a pivo a nenávist,“ soudí Rožánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…