Nálož britském premiérovi. Rozpovídal se o afrických vůdcích a pěkně to schytal

12.05.2016 16:19

Britský premiér David Cameron se prořekl na kameru před velkým protikorupčním summitem pořádaném v Londýně. Označil totiž dva účastníky summitu, Afghánistán a Nigérii, za „fantasticky zkorumpované“. A reakce vůdců obou zemí na sebe nenechaly dlouho čekat. Informuje The Daily Mail.

Nálož britském premiérovi. Rozpovídal se o afrických vůdcích a pěkně to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

Prezidenti „fantasticky zkorumpované“ Nigérie a Afghánistánu zareagovali na Cameronovu výtku velmi rychle a s grácií.

Afghánský prezident Ašraf Ghani, který byl mj. zvolen právě za příslib boje proti korupci, totiž viní ze současného stavu svojí země především Západ a jeho „drogové návyky“. Obchod s heroinem je podle něj tím hlavním zdrojem korupce v Afghánistánu, jelikož jsou to právě drogové kartely, které disponují potřebnými penězi. A ty mají své největší odběratele právě na Západě.

Ghani dále řekl, že Velká Británie a Afghánistán jsou „partneři“ a zdůraznil, že se proti korupci snaží bojovat. Připomněl ale, odkud korupce proudí.

Celý text zde

„Jsou to drogové návyky Západu. Nejvýznačnějším hnacím motorem korupce jsou drogové kartely a ty drogové kartely podporují terorismus, extremismus a korupci,“ řekl Ghani.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari, který se taktéž zavázal bojovat s korupcí ve vlastní zemi, však nebyl zdaleka tak vstřicný jako jeho afghánský protějšek. Řekl, že nepotřebuje žádnou omluvu, stačilo by pouze, kdyby Velká Británie vrátila Nigérii jmění, které jí kdysi zabavila a které v současnosti drží v britských bankách.

„Korupce je jako několikahlavá hydra a rakovina, která podkopává předivo všech společností,“ řekl Buhari ještě před začátkem summitu. „Nedělá rozdíly mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi,“ dodal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…