Naložené kamiony začaly v Praze testovat pohyby mostů u Vltavské

23.02.2019 20:00

Tři plně naložené kamiony začaly dnes po sedmé hodině večer testovat pohyby mostů u stanice metra C Vltavská. Pražská Technická správa komunikací (TSK) chce otestovat stabilitu mostu po jeho podepření. V neděli budou testy pokračovat i na vedlejším mostě na nábřeží Kapitána Jaroše. Kompletní výsledky testů chce TSK představit během týdne, první by mohly být už v pondělí.

Naložené kamiony začaly v Praze testovat pohyby mostů u Vltavské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

„Dnešní zatěžkávací zkouška je návazná na diagnostiku, která byla prováděna na kritickém rameni už v prosinci, kvůli čemuž jsme tehdy museli omezit dopravu. Na tomto vedlejším rameni nepředpokládáme, že by tam byla nějaká konstrukční vada, ale vzhledem k tomu, že je to stejná konstrukce ze stejné doby, tak dnes a zítra ověříme, zda tam není nějaká chyba,“ řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Mosty jsou z takzvaného předpjatého betonu, do kterého se vkládají ocelová lana, aby byl odolný proti tahu. Stejnou konstrukci měly mosty v Troji nebo v italském Janově, které se loni zřítily. TSK chce zkouškami změřit pohyby mostů. Testy provádí za pomoci přejezdů tří plně naložených aut, každé z nich váží 40 tun. Celkem by tak měl být most zatížen na 120 tun.

Dnešní testy mostu v Bubenské ulici budou trvat zhruba do třetí hodiny ranní, řidiči do té doby budou muset jezdit po objízdných trasách. Doprava se na most vrátí v neděli. Obnoven bude rovněž provoz tramvají, který byl kvůli vybudování podpěr omezen.

Zkoušky budou pokračovat i v neděli, kdy řidiči neprojedou po mostě na nábřeží Kapitána Jaroše a uzavřen bude jeden jízdní pruh pod mostem. Také tady plánuje TSK provést statické i dynamické zatěžkávací testy, při nichž most pomocí tzv. budiče kmitů rozkmitá a bude sledovat jeho pohyby. Omezení provozu bude trvat od 19 hodin do půlnoci.

TSK vedle těchto mostů provádí i další diagnostické zkoušky mostů v Praze. V současnosti je prováděna kompletní diagnostika Hlávkova mostu, dále jsou prověřovány mosty Legií a Palackého. „Tyto mosty prověřujeme, protože je připravujeme do rekonstrukce a jedná se o památkově chráněné mosty,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Most v Bubenské ulici byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen loni v říjnu a před koncem roku byl po zatěžkávacích zkouškách zprovozněn jeden pruh pro osobní vozy a další auta do 3,5 tuny. Původně most podpíraly provizorní podpěry, počátkem tohoto měsíce prostor pod mostem převzala stavební firma Hochtief, aby zde umístila další podpěry.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …