Náměstek Jourové k eurofondům: Zachráníme, co se dá

05.03.2014 23:01

Česká republika čerpá nejhůře prostředky z eurofondů ze všech evropských zemí. Do konce roku 2015 zbývá ještě dočerpat přibližně 400 miliard korun. „Bude obrovský nápor,“ konstatoval v pořadu Události, komentáře v České televizi náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Brown.

Náměstek Jourové k eurofondům: Zachráníme, co se dá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Brown uvedl, že Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Věrou Jourovou (ANO) zanalyzovalo situaci a na základě výsledků připravilo sadu opatření. „Jednou z cest je přímo pomoci příjemcům, dále rychle vyhlásit výzvy na zbývající prostředky, účinnou možností je i personální posílení jednotlivých institucí,“ vyjmenovával. „Věřím, že zachráníme, co se dá,“ dodal rozhodně.

Chyba v čerpání dle jeho názoru nespočívá nikdy v jednotlivci, ale vždy v systému či faktoru. Například velice negativně se na tom podepsala dle jeho mínění hospodářská krize, kterou nikdo neočekával, či auditní systém, který se musel celý přenastavit a centralizovat, což se prý naštěstí podařilo.

V příštím programovém období by kraje a města měly zřejmě čerpat peníze z Evropské unie z jediného Integrovaného regionálního operačního programu. Řídit ho má Ministerstvo pro místní rozvoj. To se ale nelíbí hejtmanům.

Hejtmani: Byla to rána pod pás

„Když se podíváte na výsledky jednotlivých regionálních operačních programů, mají nejmenší problémy, ale bohužel z politických důvodů došlo k jejich zániku. Je to rána pod pás, ale museli jsme se s tím smířit,“ komentoval to hejtman Pardubického kraje a předseda komise pro financování a evropské fondy Martin Netolický (ČSSD).

Upozorňuje, že systém evropských fondů je natolik nepřehledný a složitý, že by měl vzniknout takzvaný evropský dům, tedy instituce, která by zastřešovala spoustu existujících zprostředkujících služeb a byla partnerem pro všechny žadatele o jednotlivé dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…