Náměstek Mačák: Nedopustil jsem se ani přestupku!

18.09.2018 18:20

Před více než měsícem nastoupil na Ministerstvo kultury nový náměstek. Šéf resortu Antonín Staněk (ČSSD) na tuto pozici přivedl někdejšího náměstka hejtmana Olomouckého kraje Aloise Mačáka, rovněž sociálního demokrata. Některá média v regionu přitom psala, že má “problematickou minulost”. Jak ale Mačák sám sdělil ParlamentnímListům.cz, jde o nesmyslné pomluvy, pocházející z pera jediného novináře.

Náměstek Mačák: Nedopustil jsem se ani přestupku!
Foto: Ministerstvo kultury ČR
Popisek: Alois Mačák, náměstek ministra kultury Antonína Staňka

Zhruba měsíc a půl po jmenování nové vlády nastoupil na Ministerstvo kultury nový náměstek, prostějovský sociální demokrat Alois Mačák. Pro něho jde o nový politický začátek a návrat na pomyslné politické výsluní. 

Alois Mačák totiž před časem zcela dobrovolně rezignoval na funkci náměstka hejtmana Olomouckého kraje a prostějovského radního. Důvodem byly zprvu médii rozvířené nejasnosti kolem finančních darů od soukromých firem. Mačák ale jasně prokázal, že vše proběhlo v souladu se zákonem, transparentně, a aby nevznikaly žádné spekulace, dar dokonce nakonec vrátil a ještě se dobrovolně vzdal funkcí. “Nechtěl jsem kvůli mediálním výmyslům poškozovat stranu, se kterou je můj život spjat už více než 25 let,” upřesňuje pro ParlamentníListy.cz.

Následně podrobněji vysvětlil, o co před lety šlo. “Za více než 20 roků v politice jsem neměl jediný problém a nikdy jsem se ničeho protiprávního nedopustil. A nedopustil jsem se ani žádného přestupku! Nic jsem netajil a dary jsem řádně zveřejnil. Poskytnutí daru se uskutečnilo v souladu se všemi příslušnými právními předpisy včetně jejich zveřejnění v mém majetkovém přiznání, které je veřejně přístupné. Dary byly řádně zdaněny a oznámeny Finančnímu úřadu v Prostějově. Firmy mně poskytly finanční dar legitimně darovací smlouvou, protože jsme chtěli, aby byla zajištěna transparentnost a zákonnost,” uvádí Alois Mačák.

“S penězi jsem tehdy naložil v souladu s darovací smlouvou. Postupně jsem je použil na užitečné účely, tedy zejména sociální, kulturní, sportovní, charitativní a na podporu občanských sdružení nebo sportovních klubů. Sám jsem kontinuálně přes 20 let věnoval mnoho svých finančních prostředků na různé akce, záštity a soutěže po celém kraji a také na podporu občanských sdružení, spolků, sportovních klubů a oddílů,” popisuje náměstek ministra kultury.

Kvůli tomu ho začala propírat některá regionální média či spíše jeden novinář, který si podle Mačáka obvinění uzpůsobil dle svých potřeb a zneužil jeho vyjádření. Sám tohoto novináře označuje jako “žumpaře”. Protože ale prý nechtěl poškozovat ČSSD a nijak na svých tehdejších funkcích nelpěl, dobrovolně odstoupil a peníze vrátil.

“Veřejný příslib, že dar vrátím, jsem hned po svém odstoupení naplnil a poskytnuté prostředky z darů jsem transparentně vrátil, aby mě a mojí rodinu nikdo nejen před volbami ale také v budoucnosti nemohl očerňovat. Učinil jsem tak přes dva splátkové kalendáře, které trvají. Chtěl bych se při této příležitosti různých škarohlídů zeptat, jestli znají po roce 1990 nějakého politika, který takto postupoval a dobrovolně odstoupil z funkcí? Já tak učinil, protože jsem do vyřešení této pseudokauzy nechtěl poškodit dobré jméno své strany, ve které se angažuji pětadvacet roků. Rozhodně jsem neodstoupil proto, že bych udělal něco protiprávního. Přesně tak, jak jsem očekával, se nakonec i stalo a policie vše odložila a nestal se ani přestupek!” konstatuje Mačák.

S odstupem času ale neví, jestli by se stejně zachoval i dnes. “Na základě mých zkušeností, které mám za poslední dva roky, se už ale nedivím, že politici nechtějí z funkcí odstupovat, protože to v podstatě znamená konec jejich kariér, zejména když vezmeme v úvahu rychlost českých soudů,” uvádí dále.

“Policie počátkem února 2016 tuto pseudokazu dle mého očekávání odložila, ale všechna ta špína, kterou na mě jeden novinář nakydal, se nesmývá lehce. Nejvíc je mi ale líto, že tuto pseudokauzu zdravotně odnesli moji rodiče. Tohle konkrétně jednomu novinářskému žumpaři, který to všechno zavinil, nikdy nezapomenu!” uzavírá pro ParlamentníListy.cz Alois Mačák. “Jak kdysi napsal moudrý Vega: “běda politikům, po kterých nikdo neplivá,” doplňuje v závěru.

Alois Mačák se narodil 10. března 1964 v Prostějově. Maturoval na Středním odborném učilišti Agrostroj Prostějov, dále studoval v Olomouci a Praze. Nejvyšší dosažené vzdělání získal v roce 2013, kdy úspěšně absolvoval státní rigorózní zkoušku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Původním povoláním je technik. V Železárnách Prostějov pracoval jako technolog, výrobní dispečer a následně působil ve firmě DT - Výhybkárna a strojírna jako technicko-hospodářský pracovník a naposledy ředitel pražské kanceláře. Dlouhodobě se věnuje oblasti dopravy a pracovněprávních vztahů. Vyrůstal ve sportovně založené rodině, kde dominoval zejména lední hokej, jenž také aktivně hrával. Kromě sportu se věnuje také hudbě, literatuře a psaní poezie. Napsal knížku říkadel pro děti a tři básnické sbírky, které byly veřejností příznivě přijaty. Mnohostranné zájmy ho přivedly na politickou a odborovou dráhu. Nejdříve se angažoval v Občanské fóru, v polistopadových odborech a poté v komunální politice. V roce 1994 byl zvolen za ČSSD do Zastupitelstva města Prostějov, jehož byl členem do září 2015. Od roku 1998 působil přes deset let ve funkci místostarosty Prostějova, v roce 2004 byl zvolen členem Zastupitelstva Olomouckého kraje a o čtyři roky později se stal náměstkem hejtmana. Na tuto funkci v září 2015 rezignoval v souvislosti s pseudokauzou přijímání firemních finančních darů, vyšetřování ale nic protizákonného neprokázalo, nestal se ani přestupek. V květnu 2018 byl opět zvolen předsedou prostějovské odborové organizace, která sdružuje deset firem. Od 7. srpna 2018 je náměstkem ministra kultury Antonína Staňka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…