Náměstek Marksové-Tominové nemá diplom. Ale personalistika s kádry ČSSD mu jde na jedničku s hvězdičkou

18.04.2015 20:11

Pod šestatřicetiletého náměstka ministryně práce a sociálních věcí Robina Povšíka spadají koncepčně analytické oddělení, personální odbor, odbor vnitřní správy, odbor centrálních nákupů a veřejných zakázek, odbor řízení projektů, odbor přípravy investic a dislokace. Tedy jedny z velmi důležitých složek ministerstva.

Náměstek Marksové-Tominové nemá diplom. Ale personalistika s kádry ČSSD mu jde na jedničku s hvězdičkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí

Někdejší náměstek hejtmana Středočeského kraje pro dopravu musí být nejspíš géniem přes státní správu, protože všechny tyto složky řídí pouze se středoškolským vzděláním. Nebo musí mít velké stranické zásluhy. Nebývá totiž zvykem, aby například o personáliích na takové instituci rozhodoval středoškolák.

„Mám dosažené středoškolské vzdělání, obor veřejná správa. Sekce 3, kterou jsem pověřen řídit, je sekcí obslužnou, tudíž zde není nutné ani potřebné mít vzdělání nebo praxi v oblasti sociálních služeb,“ míní už od mládí velmi angažovaný sociální demokrat Povšík. „Naopak se zde hodí mé dřívější velmi bohaté zkušenosti z oblasti investic, správy majetku a organizační činnosti,“ hodnotí pozitivně svoje know-how z regionální politiky Povšík. Ve státní správě je přitom léta zaběhnutým územ, že kdo nemá vysokoškolský diplom, nemá šanci šéfovat oddělení, natož odboru, náměstka nevyjímaje.

Povšík byl v letech 2005 až 2006 náměstkem zdejšího primátora. Od roku 2008 do roku 2012 zastával také funkci náměstka pro dopravu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. „Zkušenosti z této doby rozhodně využiji, ačkoliv post náměstka ministryně je spíše úřednická funkce, není to aktivní politika v tom smyslu, v jakém jsem ji dělal třeba právě na kraji,“ nechal se slyšet například v boleslavském deníku Povšík. Přestože má podle svých slov odpor k byrokracii, od svého působení v nové pozici si slibuje, že se mu třeba povede přispět k její minimalizaci.

Výši Povšíkova mínění o svých kvalitách ale rozhodně nesdílejí někteří zaměstnanci sociálního resortu. ParlamentníListy.cz tito insideři upozornili na některá zajímavá personální rozhodnutí, jež spadají do gesce mladého náměstka. Zmiňují například jmenování šéfů odborů a oddělení bez výběrových řízení: šéfa odboru vnitřní správy Ladislava Šimánka, přípravy investic a dislokace Martina Šidla, personálního Petra Smrčka, vedoucí koncepčně analytické sekce Jany Antošové nebo šéfky oddělení personálního rozvoje a metodik Vlasty Váchové. Šimánek podle informací, které  ParlamentníListy.cz obdržely, nemá mít navíc příslušné vzdělání a praxi.

Bez zajímavosti není, že tentýž Ladislav Šimánek, povoláním zkušební komisař, kandidoval za sociální demokraty na 28. místě kandidátky v loňských komunálních volbách v Mladé Boleslavi, tedy na Povšíkově dlouhodobém politickém kolbišti. Jistá  úřednice Vlasta Váchová pak působila za ČSSD v zastupitelstvu Prahy 5, Petr Smrček – komunální politik z Havířova – byl náměstkem ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové a Martin Šidlo působil jako projektový a finanční manažer na Středočeském kraji, kde měl na starosti dotace z fondů EU.

Zda zmiňovaní úředníci prošli oficiálním výběrovým řízením, Povšík nezmínil. „V anonymním udání uvedené osoby byly jmenovány do svých pozic v souladu se zákony České republiky, a to paní ministryní,“ sdělil pouze. A navázal: „Dovolím si upozornit, že v uplynulých cca sedmi měsících jde o druhé anonymní udání se zcela stejným rukopisem a z větší části stejným obsahem – upozornění na jmenování některých osob do jejich funkcí. Tento anonym je pro mne spíše důkazem dobré práce pro resort, kde v rámci svých kompetencí garantuji transparentní výběrová řízení, efektivní čerpání evropských fondů, dobré hospodaření s majetkem České republiky a celkově hospodárný přístup k veřejným prostředkům,“ dodal Povšík.

Povšík má sice pravdu v tom, že ParlamentníListy.cz vycházejí při svém pátrání z nepodepsaného dopisu, jenže vzhledem k obsaženým skutečnostem jde evidentně o pisatele pohybujícího se v resortu a znalého zákulisí. To, že pisatel nemá Povšíka evidentně v lásce, je zřejmé. Nicméně jeho upozornění si zaslouží pozornost, mimo jiné poukázal na možné zneužívání služebního vozu, který Povšík používá také pro „styk s rodinou“. „Služební vůz využívám v souladu se zákonem a na něj navázanými vnitřními předpisy, tedy k cestám pracovním, do zaměstnání a místa bydliště a pro styk s rodinou. Na užívání vozu mám řádnou smlouvu mezi mou osobou a ministerstvem stejně jako všichni ostatní uživatelé služebních vozidel,“ uzavřel Povšík.

 

Celé znění dopisu:

Povšíkovi se nevyhnuly politické potíže ani na komunálním politickém hřišti. Čelil skandálu se zneužíváním tří „černých duší“ na Správě a údržbě silnic Středočeského kraje, které pro něj měly pracovat. Kauzou se zabýval server iDnes v článku: Středočeští silničáři platí lidi, které jejich kolegové v životě neviděli. V roce 2012 na něj podalo trestní oznámení aktivistické sdružení Acta non Verba kvůli prodloužení nevýhodných smluv na dopravní obslužnost (autobusy) kraje po zatčení hejtmana Davida Ratha. „David Rath se ještě nestačil zabydlet ve vazební věznici a už jeho dlouholetý souputník a náměstek pro dopravu Robin Povšík znovu obnovil všechny smlouvy a oznámil, že výběrové řízení pořádat nebude,“ napsalo ve zmiňovaném roce sdružení. Povšík ale všechny aféry ustál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…