Náměstek Pelikán hájil nový zákon o státním zastupitelství. Takováto je prý pravda

14.11.2014 23:33

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) představila nový zákon o státním zastupitelství a sklidila za něj velmi ostrou kritiku. A to jak od poslanců, napřed předsedy Legislativní rady vlády a ministra Jiřího Dienstbiera, tak od odborné veřejnosti. Tu zastupoval např. vrchní státní zástupce Pavel Zeman. Skutečně zákon znamená výrazné omezení autonomie státních zástupců? V pátečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali 1. náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán a poslanec Marek Černoch (Úsvit).

Náměstek Pelikán hájil nový zákon o státním zastupitelství. Takováto je prý pravda
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

„My jsme kritičtí vůči celkovému pojetí toho návrhu, což znamená, že se státní zastupitelství dostane do područí ministerstva,“ zahájil své vystoupení Černoch a poukázal na předpokládanou povinnost informovat ministra o živých kauzách.

Pelikán oponoval, že si ministr bude moci vyžádat jen informace souhrnné, jako je statistika, kolik se řeší kde kauz a tak podobně. Jména konkrétních svědků ale zůstanou utajena. „Jak vás něco takového napadlo,“ podivoval se Pelikán na adresu moderátora a obratem zdůraznil, že nejvyšší státní zastupitelství samo podle nového zákona neuvidí do živých kauz. Ti, kteří to vidí jinak, se prý prostě mýlí. Pokud dochází k nějaké distribuci moci, tak se změní moc uvnitř soustavy státních zástupců. Jednotliví aktéři soustavy budou nezávislejší.

Předmětem kritiky se stal i předpokládaný zrod protikorupčního speciálu státního zastupitelství. „To je nesmírně sofistikovaná kriminalita. Hraje se tam o miliardy a tomu také odpovídají prostředky, které vynakládají zločinci na svou ochranu,“ podotkl k tomu náměstek Válkové. Tomu musí podle Pelikána odpovídat i zvláštní postavení nového útvaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…