Náměstek, kterého Babiš vyhodil, otevřeně promluvil: Chtěl jsem prosadit tři zásadní věci a takto to dopadlo

10.07.2015 15:21

Bývalý náměstek ministra financí Andreje Babiše Lukáš Wagenknecht měl v roli náměstka tři velká témata, která chtěl dotáhnout do konce. Byly jimi zákon o vnitřním řízení a kontrole, centrální nákupy státu a pokračování v otevřených datech. Prozradil to v rozhovoru pro server HlídacíPes.org.

Náměstek, kterého Babiš vyhodil, otevřeně promluvil: Chtěl jsem prosadit tři zásadní věci a takto to dopadlo
Foto: Česká televize
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Wagenknecht s odstupem času vnímá, že mu vlastně asi jeden z výše uvedených bodů na Babišově ministerstvu zlomil vaz. „Pokud bych měl hledat nějaké věcné důvody, tak některý z nich to asi byl. Nic jiného mne nenapadá,“ řekl s tím, že to asi byla poslední kapka.

Zároveň se bývalý Babišův náměstek netají tím, že asi největší emoce vyvolal zákon o vnitřním řízení a kontrole, ke kterému bylo velké množství připomínek, a to hlavně z krajů. „Jinak ten zákon zasahuje ohromné množství subjektů, týká se úplně všech orgánů státní správy, i zdravotních pojišťoven, vysokých škol,“ podotkl Wagenknecht v rozhovoru, s tím, že není naivní a je mu prý jasné, že se v legislativním procesu asi pozmění. „Udělám ale maximum pro to, aby ten zákon prošel v té podobě, jaké je teď,“ dodal, protože byl prý zákon o vnitřním řízení a kontrole jeho osobním motivem jít do státní správy.

Ten v rozhovoru i prozradil, že se sekce IT na ministerstvu financí zřekl, protože měl odlišný názor na zakázku na projektovou studii k elektronické evidenci tržeb. „Jsem totiž pro to, aby se všechny zakázky řešily transparentně ve veřejných soutěžích, i když to ze zákona třeba není povinné,“ uvedl a dodal, že je Babiš náročný workoholik.

Celý rozhovor k přečtení ZDE.

 „Když vás někdo nechce, tak vás nechce,“ řekl také někdejší Babišův náměstek, kterého si ale ministr financí kdysi vybral přímo sám a dodal, že je pro něj pozice politického náměstka, kterou mu jeho bývalý nadřízený nabídl, nesmysl. Svého bývalého šéfa ale nikterak nekritizuje. Naopak o Babišovi řekl, že je extrémně pracovitý. Takových lidí moc neznám. „Myslím, že to byla nějaký mediální kampaň, protože to je samozřejmě nesmysl,“ okomentoval v závěru rozhovoru řeči o tom, že se na Babišově ministerstvu fackuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…