Náměstek ze Žít Brno poslal demoliční jednotku na prodávající trhovce. Děly se kolem toho neuvěřitelné věci

28.11.2016 20:15

Spor o tržnici z ulice Pohořelec v centru Brna, která zde fungovala dvacet let, se zřejmě dostane až k soudu. Celou při monitoruje mimo jiné také brněnský aktivista Petr Paulczyňski na svém facebookovém profilu.

Náměstek ze Žít Brno poslal demoliční jednotku na prodávající trhovce. Děly se kolem toho neuvěřitelné věci
Foto: Žít Brno
Popisek: Žít Brno, logo hnutí.

Stánky z tržnice začala likvidovat v sobotu městská část Brno-střed. Jak uvádí radní městské části Svatopluk Bartík (Žít Brno), od roku 2008 zde stály nelegálně. V místě má vzniknout klidová zóna s parčíkem.

„Podle mého názoru jsou stánky navíc nevzhledné a panovala tam záporná kultura prodeje. I kdyby ale dobře vypadaly, přistupoval bych k tomu stejně. Někdo tady parazitoval na veřejném prostoru a osm let ho nelegálně zabíral,“ řekl Bartík ČTK.

Bartík celý víkend spokojeně referoval o bourání na sociální síti:

Bartíkovu tvrzení však oponuje druhá strana, Alexandra Plisková. Majitel stánků Josef Richard Pliska totiž před dvěma měsíci zemřel. Do té doby platil městu nájemné za pozemky skoro půl milionu ročně. Jeho dcera Alexandra podle jejího právního zástupce Otto Pařízka nyní chystá žalobu, podala už trestní oznámení. Odstranění stánků totiž považuje za nelegální, neboť nikdo nepředložil pravomocné rozhodnutí k odstranění stánků. Podle ní jsou zkolaudované jako trvalá stavba a zapsané v katastru nemovitostí.

VYJÁDŘENÍ ADVOKÁTA MAJITELE STÁNKŮ.

Krátce poté, co Plisková v sobotu podala trestní oznámení, policie likvidaci stánků pozastavila. Následně se však v ní pokračovalo. Žaloba se má nyní domáhat náhrady škody okolo deseti milionů korun.

Náměstek ze Žít Brno dával na sítích celý víkend průchod své radosti

Podle Pařízka se soudní spory táhnou od roku 2008. Do té doby měl Pliska pozemky v nájmu, poté město chtělo stánky přes jeho nesouhlas odstranit. Na Pliskovu firmu proto podalo žalobu o vyklizení. „Zatím ještě nebylo rozhodnuto a soud měl být v prosinci. A pokud by i soud rozhodl o odstranění, je otázkou, zda by stánky mohla paní Plisková odstranit, když ještě není vyřízené dědictví,“ řekl Pařízek.

OSTRÝ VZKAZ BARTÍKOVI I CELÉMU HNUTÍ ŽÍT BRNO POSLAL I BRNĚNSKÝ KOMUNÁLNÍ POLITIK VIKTOR LOŠŤÁK.

Podle něj tak měla městská část počkat jak na soudní rozhodnutí, tak na ukončení dědického řízení. To se ale nestalo a městská část začala s likvidací v sobotu. Společnosti po zesnulém Pliskovi zaslal v první půli listopadu výzvu k odstranění do dvou týdnů Odbor dopravy a majetku Úřadu městské části Brno-střed s tím, že jsou stánky překážkou na komunikaci. Pařízek však upozornil, že překážkou na komunikaci může být například nepojízdný vrak auta nebo závora, nikoliv zkolaudovaná tržnice. To měla Plisková odpovědět i úřadu. Když však v pátek uplynula dvoutýdenní lhůta pro odstranění nebo pro podání žaloby proti rozhodnutí, v sobotu začala likvidace. Pařízek uvedl, že ani výzva nic nemění na tom, že soud nerozhodl a neskončilo ani dědické řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…