Náměstkyni primátora Mostu chce odstřelit vlastní šéf. Jde prý o úplatek

26.09.2013 21:35

Pořádný šok zažili obyvatelé i samotní politici na zastupitelstvu v Mostě. Vlivný podnikatel a zakladatel Sdružení Mostečané Mostu, které vládne na tamní radnici, se emotivně veřejnosti omluvil a vybídl k odvolání Hany Jeníčkové, která zde řadu let působí jako náměstkyně primátorů. Měla se totiž podílet na přijetí úplatku v kauze zóny Joseph. Od známé političky se distancovala i známá senátorka Alena Dernerová.

Náměstkyni primátora Mostu chce odstřelit vlastní šéf. Jde prý o úplatek
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hana Jeníčková odpovídá novinářům

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
Když se v rámci diskuzí občanů u řečnického pultu objevil milionář Jiří Zelenka, který stojí za vznikem hnutí Severočeši.cz a úspěšného komunálního Sdružení Mostečané Mostu, mnozí měli v očích otazník. Mecenáš politického hnutí, které jde do předčasných parlamentních voleb spolu s hnutím Andreje Babiše, se jen tak na veřejných akcích neobjevuje.

Když se jednou něco najde, tak...

Překvapil i tím, jak svůj monolog začal. „Přišel jsem se omluvit obyvatelům i vám politikům, že jsem se podílel na tom, že se náměstkyní primátora stala Hana Jeníčková. Bylo řečeno, že když se jednou něco najde, tak odejde,“ šokoval návrhem odchodu dlouholeté mostecké političky, ke které údajně měly putovat miliony v kauze průmyslové zóny Joseph, v níž již byl před pár týdny obviněn exposlanec a vládní zmocněnec Vlastimil Aubrecht.

„Požádal jsem ji, aby odešla ze Severočechů, ze Sdružení Mostečané Mostu a z této budovy. To neučinila,“ dodal ještě a připomněl, jak tu nedávno zasahovala policie a zapečetila právě její kancelář, a to z důvodů, které jsou dnes již známé a souvisí s vyšetřováním korupce i u bývalého vládního zmocněnce Vlastimila Aubrechta (ČSSD). „Chci na vás apelovat, abyste mou chybu napravili, aby nadále nebyla náměstkyní. Je-li někdo při předání dvaceti milionů…více hovořit nemůžu, neb jsem vázán mlčenlivostí,“ dodal ještě Jiří Zelenka.

Vzduch by se v místnosti dal doslova krájet. Do naprostého ticha si vzala slovo Alena Dernerová, oblíbená senátorka, dětská lékařka a dá se říci přítelkyně Hany Jeníčkové. „Mám prosbu, aby Hana Jeníčková odstoupila ze své funkce. Jinak ať to učiní zastupitelé. Je mi to líto, Hani, vážila jsem si tě,“ sdělila do pléna. Alena Dernerová je známa jako bojovnice proti korupci. „Jsou věci, které jsou pro mě už za lajnu,“ odpověděla později na to, že mnozí byli překvapeni, že právě ona promluví proti ženě, s kterou měla léta velmi dobré až přátelské vztahy.

Jeníčková: Odvádím dobrou práci

Hana Jeníčková uvedla, že nemá co vysvětlovat. „Ani tu není soudní stolice. Každý tu má právo pronést svůj názor, ať je správný, nesprávný či infantilní. Práce, kterou odvádím, je dobrá. Nemyslím si, že bych měla odcházet sama. Bude-li o návrhu Aleny Dernerové hlasovat zastupitelstvo, nechť rozhodne,“ uvedla.

Hlasování o vyhazovu tajně?

O slovo se přihlásil komunista Radek Belej. „Je to vážná věc. Navrhuji, aby to bylo v tajném hlasování,“ apeloval na vedení města.

Primátor přerušil jednání a vyzval šéfy poslaneckých klubů, aby se šli poradit. Nebylo jasné, zda procedura jednání zastupitelů něco tak nečekaného vůbec připouští. „Tento návrh je podle jednacího řádu nehlasovatelný,“ zněl po přestávce verdikt s tím, že je možné se k němu vráti v bloku diskuzí zastupitelů, který bývá na programu v závěru.

Politici více osobně sdělovat nemohli. Jsou vázáni mlčenlivostí, velký počet  z nich již byl vyslýchán policií.

V půl páté vpodvečer ve čtvrtek předložila Alena Dernerová opětovně návrh odvolat Hanu Jeníčkovou z funkce náměstkyně primátora města Mostu. Kluby si nechaly na rozhodnutí desetiminutovou přestávku. Návrh na zařazení tohoto bodu do programu nakonec nebyl schválen. „Dneska jich tu bylo málo, podívejte se. Příště přijdu zase. Tohle je hřebík do rakve,“ uzavřel to Jiří Zelenka. Zastupitelka Nešporová se ještě zeptala, zda má Jiří Zelenka nějaké informace o podání obvinění. „Podepsal jsem mlčenlivost, nic sdělovat nebudu. Ona to má ve svém svědomí. Když se zeptáš na ulici deseti lidí, kdo řídí paní Jeničkovou, řeknou, že Zelenka. Já nikoho neřídím, jen tu chci pořádek,“ dodal ještě. Někteří zastupitelé se vyjádřili, že neví, zda něco náměstkyně udělala špatně nebo dobře a že budou-li k tomu důkazy, možná své hlasování změní.

Hana Jeníčková byla náměstkyní primátora už za bývalého primátora Vladimíra Bártla, a to od roku 2002. Dříve byla členkou ODS, poté chvíli nezařazená, v krajských volbách 2008 si ji Severočeši.cz zvolili za svého lídra. Je rovněž krajskou zastupitelkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…