Námluvy zklamaných. Liška a šéf Pirátů přišli do ČT, zavzdychali nad výsledky a začali plánovat spolupráci

26.05.2014 23:09

Ondřej Liška považuje zisk Strany zelených ve volbách do Evropského parlamentu za prohru, a tak odstoupil z pozice předsedy. Ivan Bartoš sice nepovažuje výsledek voleb za chybu své České pirátské strany, ovšem své předsednictví také zvažuje.

Námluvy zklamaných. Liška a šéf Pirátů přišli do ČT, zavzdychali nad výsledky a začali plánovat spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

„Samozřejmě, že to byl neúspěch. Byla to prohra,“ řekl jasně Ondřej Liška v Událostech, komentářích na ČT. „Evidentně za to nesu odpovědnost já, a to nejen jako předseda strany, ale i jako lídr kandidátky,“ dodal.

To České pirátské straně se ve volbách dařilo o něco lépe, přesto nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici. Ivan Bartoš tak také zvažuje odchod z čela strany, s nejvyšší pravděpodobností dá svoji funkci k dispozici. „Vzhledem k tomu, že mám přítelkyni a rodinný život, tak o tom uvažuji,“ připustil v pořadu. Rozhodně prý ale nepovažuje výsledek voleb za chybu Pirátů – spíše vše zavinila nízká účast. „Volby do Evropského parlamentu prostě nejsou populární. Lidé si myslí, a hovořil o tom i bývalý prezident Václav Klaus, že tyto volby nic nezmění,“ dodal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Zmíněná pětiprocentní hranice je nyní to, proti čemu se obě strany shodně odvolají k Ústavnímu soudu. Jak Liška připomněl, když zelení kandidovali v parlamentních volbách, v jejich programu bylo, že chtějí zrušit 5% klauzuli. Nyní po volbách do EP mají možnost podat stížnost.

I když mají obě strany mnoho společného, o nějaké rozsáhlé spolupráci se nyní neuvažuje. „Sloučení není vůbec na pořadu dne,“ odmítl Liška. „Ale spíš předpokládám, že v některých obcích se už teď vedou jednání, že by Piráti a Zelení mohli spolupracovat na komunální úrovni,“ dodal a Bartoš mu dal za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…