Nápad Šabatové na rozšíření pravomocí zaujal Dienstbiera. Ódéesák byl však proti

14.02.2014 22:59

Po svém pátečním zvolení do funkce už nová ombudsmanka Anna Šabatová požaduje více pravomocí. Zatímco sociálnědemokratický ministr bez portfeje Jiří Dienstbier to podporuje, místopředseda ODS Martin Novotný to v Událostech, komentářích odmítl.

Nápad Šabatové na rozšíření pravomocí zaujal Dienstbiera. Ódéesák byl však proti
Foto: ods
Popisek: Místopředseda ODS Martin Novotný

Šabatová chce pravomoc podávat ústavní stížnosti. „Já se na to samozřejmě dívám velmi dobře. A nejenom já, ale celá vláda. Předpokldáám, že vláda také předloží příslušný zákon, kterým ombudsmanovi bude tato pravomoc svěřena. Tato změna může velmi pomoci zlepšení lidských práv v České republice,“ myslí si Dienstbier.

Legitimita páteční volby

„Já se obecně nedomnívám, že pokud nejsme spokojeni s prací některých státních institucí, že je máme převádět na instituce jiné. Já si nejsem jistý, že vůbec legitimita dnešní volby jí dává právo mít větší pravomoci,“ řekl naopak Martin Novotný s odkazem na to, že Šabatová získala nejmenší možný počet hlasů potřebných ke zvolení.

„Já jsem volil pana Křečka. Měl jsem pocit, že jeho přístup je věcnější. Ale vůbec to neznamená, že tu volbu nerespektuji. Ale nejsem nadšen z toho, aby ten úřad začal substituovat funkce jiných úřadů. My se musíme soustředit na to, aby lépe pracovaly,“ odporoval Dienstbierovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…