Nápad za všechny prachy. Vaše prachy. Ekonomka Šichtařová se zděsila, když si přečetla, co chystá ČSSD

11.01.2019 16:37

ČSSD bývala jednou z nejsilnějších stran na české politické scéně. V posledních letech se však z obra přeměnila na trpaslíka. Býti trpaslíkem se však bývalým obrům zpravidla nelíbí a snaží se vrátit mezi politické titány. Ekonomka Markéta Šichtařová k tomu poznamenává, že sociální demokraté tolik stojí o návrat mezi ty velké, že jsou ochotni tomu obětovat všechny peníze. I ty vaše peníze.

Nápad za všechny prachy. Vaše prachy. Ekonomka Šichtařová se zděsila, když si přečetla, co chystá ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Ekonomka Markéta Šichtařová kroutí hlavou nad dalším nápadem ČSSD. „ČSSD padají preference. A tak přemýšlí, jak to udělat, aby se jí vrátili voliči. Minulý týden proto přišla s myšlenkou za všechny prachy. Doslova. Prý by lidem měly být odpuštěny dluhy do sto tisíc korun. Bohulibý cíl mající pomoci lidem z dluhové pasti je však slušnou fantasmagorií. Tedy pardon, vlastně serióznějším výrazivem bychom to měli pojmenovat jako ‚populismus‘. Podobný populismus, jako když poslanec Juchelka prohlásí, že lidem se slevy na jízdném líbí,“ začala Šichtařová na blogu iDNES.cz.  

Jistě, že se lidem líbí nižší náklady na jízdné. Kdyby se rozdávala nová auta zdarma, také by se to řadě lidem líbilo. Možná by se to líbilo i Zeleným, kteří by z toho „odzeleněli“, jak proces popsala Šichtařová. Ale z ekonomického hlediska by nebylo možné to dělat dlouho.  Dříve či později totiž vyvstane otázka, kdo rozdávání věcí zadarmo zaplatí.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Pokud jde o nápad o odpuštění dluhů z dílny ČSSD, je prý jen otázkou, zda to nakonec zaplatí stát, tedy všichni daňoví poplatníci, nebo věřitelé, kteří se nikdy nedostanou k penězům, které půjčili druhým.

„Jestli zaplacení dluhu ČSSD nechá na věřitele, už se může těšit na pěkné arbitráže. Už vidím, jak se hlásí zahraniční podnikatelé, že jejich nebankovního poskytovatele půjček český stát okradl. A stát arbitráže prohraje. Takže je zaplatí i s úroky daňový poplatník. Jestli zaplacení dluhu ČSSD nechá rovnou na nás, daňové poplatníky, asi se na žádné arbitráže těšit nemusí, protože daňoví poplatníci na sobě obyčejně nechají dříví štípat. Ovšem nějak mi uniká pointa, proč bych já, vždy velmi obezřetný člověk a ještě obezřetnější dlužník, měla sponzorovat lidi, kteří nepřemýšleli a bezhlavě se zadlužili. Mám dotovat chlápka, co jen rád hrál automaty?“ zeptala se ekonomka.

Pokud banka odmítá někomu půjčit peníze, činí tak, protože se bojí, že by tento konkrétní dlužník půjčku nesplatil. To má být pro občana zpráva, že si nemá půjčovat peníze ani nikde jinde. Už vůbec ne u lichvářů. A pokud to stejně udělali, platí za svou chybu. Jestliže chce ČSSD i tak těmto lidem pomoct, měla by prý lidem říct, kolik to bude stát.

„ČSSD mluví o částce 100 tisíc Kč. Údajně by byly dluhy odpuštěny téměř u 900 tisíc lidí. Tak si to pronásobme. Při odpuštění dluhu do sto tisíc by stát zaplatit za dlužníky až 90 miliard korun. Někteří lidé ale tak velké dluhy nemají, takže skutečná částka by nakonec byla třeba poloviční. To je skoro jako výdaje na českou armádu za rok. Jinými slovy, i částka ‚pouhých‘ sto tisíc by byla pro rozpočet obrovskou peckou. A přitom by toho pro opravdu lapené dlužníky moc nevyřešila. Celé to je tedy jen ekonomicky totálně nesmyslná bouře ve sklenici vody, která má přilákat voliče,“ varovala dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…