Napadne Turecko Evropu? Poslanec ČSSD Seďa odpovídá na dotazy čtenářů

20.03.2016 21:37

Z PROFILŮ Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Došlo i na otázku, zda se Evropa nemusí bát útoku Turků, třeba pod vlajkou Islámského státu.

Napadne Turecko Evropu? Poslanec ČSSD Seďa odpovídá na dotazy čtenářů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

„Napadne nás Turecko pod vlajkou IS či Deash? Každý ví, že Turci jsou s IS zadobře,“ napsal čtenář s přezdívkou Orchidea41. Turecko nás napadlo už v minulosti a podle jeho názoru to může udělat zase. Nepouští ani letadla přes své území. Takže jak lze tvrdit, že je Turecko přítelem Evropy?

Podle Sedi je faktem, že Turecko v minulosti na Evropu zaútočilo. Ve středověku a naposledy i za první světové války, kdy bylo spojencem Německa. Jenže dnes je Turecko sekulárním státem, je členem NATO a má zájem o vstup do EU.  

„To, že zároveň jsou Turci proti emancipaci Kurdů, má také svůj historický vývoj i současné události v teroristických útocích Kurdské strany pracujících. Zároveň je Turecko sunnitským státem, takže má své rivaly i v Íránu, Hizballáhu či v prezidentu Asadovi. To jsou historické problémy, které se nyní opět staly jádrem bojů i vzniku ISIL. Nevím, ale nemám dostatek informací o tom, že by Turecko podporovalo bojovníky Daesh (ISIL). Množí se rozličné spekulace o ‚vzájemném‘ obchodu s ropou apod., ale tyto informace turecká strana popírá. Osobně musím odmítnout Vaše tvrzení, že Turecko je připraveno či hodlá napadnout Evropu,“ napsal zákonodárce.

 

Tentýž čtenář se Sedi ptal, jak lze věřit Nadačnímu fondu Generace 21, když do Česka vozí bohatší uprchlíky. Nezdá se, že by šlo o lidi bezprostředně ohrožené válkou. Podle tazatele takhle fond vlastně podvedl vládu. A jak si Česká republika prověřuje minulost uprchlíků, kteří míří na naše území?

O tom, že by Generace 21 podvedla vládu, Seďa nic neví, ale zeptá se na to. Pokud by to snad byla pravda, bude požadovat, aby byla ukončena spolupráce s touto organizací.

Další odpovědi poslance naleznete zde.

„Nicméně kontrola se provádí přímo v tzv. bezpečných zemích, a to našimi pracovníky cizinecké policie ve spolupráci s místními orgány. Dále tito lidé jsou konfrontováni s poznatky zpravodajských služeb, a to nejen z naší země. Není pravda, že vláda nechrání české občany. Opak je pravdou a kdo tvrdí opak, tak mluví nepravdu. To, že muslimové drží pospolu (pozor na tradiční a historické rozpory mezi sunnyty a šíity), je pravda. Nicméně je nutné zajistit celkovou integraci, nikoliv pouze sociální či ekonomickou. Je třeba i společenské integrace, tak aby se tito muslimové sžili s národní kulturou a hrdostí. Pokud někdo porušuje platné zákony, tak k tomu máme tak jako v Německu represivní orgány. A ty musejí konat,“ odvětil Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…