Napětí kolem uprchlíků neopadá, na Kosu situaci ulehčil trajekt

16.08.2015 18:01

Napětí kolem obrovského počtu uprchlíků, kteří se denně po tisících pokoušejí dostat za lepším životem do Evropy, o víkendu poněkud zmírnil zásah úřadů na řeckém ostrově Kos, kde začalo na palubě obřího trajektu fungovat nouzové přijímací středisko. Média v balkánských zemích naopak hlásí, že migrantů v posledních dnech rapidně přibylo vzhledem k tomu, jak se lidé snaží stihnout překročit hranice do Maďarska předtím, než tam bude dokončen plot. Ve Středozemním moři mezi Libyí a Itálií se odehrála další tragédie, když se na lodi s uprchlíky udusilo nejméně 49 lidí.

Napětí kolem uprchlíků neopadá, na Kosu situaci ulehčil trajekt
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Trajekt Eleftherios Venizelos zakotvil u ostrova Kos už v pátek, první uprchlíci se ale na jeho palubu dostali až v noci na dnešek. Kolem půlnoci se v okolí lodi shromáždily stovky Syřanů, kteří stáli ve frontách a postupně se naloďovali. Plavidlo má místo asi pro 2 500 běženců. V přístavu by mělo zůstat asi dva týdny a poskytne nejen ubytování a hygienické zázemí, ale i možnost registrace.

Na ostrov Kos a další ostrovy v Egejském moři nicméně každý den dál míří stovky migrantů, většinou Syřanů, ale také Afghánců či Eritrejců. Vzhledem k příznivému počasí se nezastavil ani proud uprchlíků, kteří směřují z Libye do Itálie. Italská vláda dnes zveřejnila novou bilanci, podle níž letos do země po moři dorazilo už 103 000 běženců. Při lodním neštěstí jižně od ostrova Lampedusa zemřelo udušením nejméně 49 lidí. Při sobotní záchranné operaci se podařilo z poškozeného plavidla s uprchlíky dostat do bezpečí 312 pasažérů.

Pracovníci charitativních organizací z Makedonie hlásí, že počet uprchlíků, kteří se pokoušejí takzvanou balkánskou cestou dostat z Řecka přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál do západní Evropy, strmě roste. Makedonsko-řecké hranice nyní denně překročí asi 2 000 lidí, což je až dvojnásobné množství oproti minulému týdnu. Běženci se dali do pohybu pravděpodobně hlavně proto, aby stihli překročit maďarské hranice dříve, než na nich koncem srpna bude dostavěn plot.

Naopak v přístavu ve francouzském Calais nyní podle provozovatelů podmořského tunelu, společnosti Eurotunnel, panuje relativní klid. Nyní se snaží do tunelu každou noc dostat v průměru 150 lidí mířících do Británie, koncem minulého měsíce to přitom byly až 2 000 lidí denně. Britská média však upozornila na to, že v okolí velkých francouzských, ale také belgických přístavů přibývá převaděčských gangů. Ty slibují uprchlíky propašovat za nemalé částky na palubách lodí mířících z přístavů v Calais, Dunkerque či Zeebruge přes kanál La Manche. Jejich členy jsou často britští občané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…