Napětí mezi Čechy a cizinci roste. Důvody jsou terorismus a uprchlická krize

11.04.2016 12:10

Dvě třetiny lidí označují napětí mezi Čechy a cizinci jako velmi nebo poměrně silné. Je to výrazně vyšší podíl než v předchozích letech, kdy podobně vnímala vztahy s cizinci zhruba polovina veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Situace podle ní souvisí s uprchlickou krizí.

Napětí mezi Čechy a cizinci roste. Důvody jsou terorismus a uprchlická krize
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Za velmi silné označilo napětí mezi Čechy a cizinci 23 procent dotázaných, 44 procent ho pak vidí jako poměrně silné. Častěji se takto vyjadřují lidé mladší, s nižším vzděláním a příznivci levice. Ovšem podíl těch, kteří napětí mezi Čechy a cizinci označují za silné, se v podobné míře zvýšil ve všech sociodemografických skupinách.

"Můžeme tedy sledovat, jak situace v Evropě v souvislosti s uprchlickou krizí a teroristickými útoky v evropských městech ovlivňuje i veřejné mínění v naší zemi. Důsledky jsou patrné nejen v reflexi napětí mezi Čechy a cizinci, ale v nižší vstřícnosti k cizím etnikům v naší společnosti," uvedl STEM.

Třípětinová většina lidí dále vnímá napětí mezi vedení podniků a zaměstnanci a také mezi bohatými a chudými. Silné napětí mezi lidmi s různými politickými názory pak registruje 55 procent Čechů, mezi mladými a starými lidmi 38 procent a mezi městem a venkovem 27 procent dotázaných.

"Kromě uvedené změny v postojích k napětí mezi Čechy a cizinci se hodnocení rozporů mezi různými skupinami od posledního průzkumu před třemi lety významně nezměnilo. Údaje z předchozích průzkumů pouze naznačují trend mírně se snižujícího podílu lidí, kteří za silné považují napětí mezi bohatými a chudými," dodala agentura.

Průzkum se uskutečnil od 16. do 23. března a zúčastnilo se ho 1050 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…