Napínání Bohuslava Sobotky. Jeho jmenování premiérem se odkládá

01.01.2014 15:55

Prezident republiky Miloš Zeman do konce týdne přijme předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, jehož pověřil vedením jednání o sestavení vlády. Přesné datum schůzky zatím známé není, ale je zřejmé, že v nejbližších dnech prezident Bohuslava Sobotku ještě nejmenuje předsedou vlády.

Napínání Bohuslava Sobotky. Jeho jmenování premiérem se odkládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

„Pan prezident se také chce před jmenováním sejít s předsedy jednotlivých možných koaličních stran, aby se ujistil o podpoře nové vlády v Poslanecké sněmovně,“ sdělil podle zpravodajství veřejnoprávního Českého rozhlasu mluvčí kanceláře prezidenta Jiří Ovčáček.

„Pokud někdo o schůzku oficiálně požádá, tak pan prezident dotyčného přijme a následně zveřejní výsledky toho jednání,“ uvedl ředitel kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Není zřejmé, zda Bohuslav Sobotka o schůzku již požádal. Trvá ale na tom, že splnil prezidentovy požadavky a požaduje proto své jmenování předsedou vlády. Prezident však již dříve naznačil, že tak neučiní, dokud jednající strany neuzavřou koaliční dohodu. K tomu by mělo dojít na svátek Tří králů, tedy v pondělí.

Prezident kromě toho naznačil, že má výhrady k některým jménům, o nichž se spekuluje, že je Bohuslav Sobotka bude nominovat na ministry svého kabinetu. Podle něj však splňují prezidentovy dřívější požadavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…