Napíšete "Rusko" a dostanete dvanáct let. Takový návrh skutečně leží v ukrajinském parlamentu

07.07.2015 17:25

Poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny údajně předložili návrh, který zakazuje používání pojmů „Rusko“ a „Rus“ v médiích, reklamě, knihách a dopravním značení. Informaci přinesl server PrvníZprávy.cz.

Napíšete "Rusko" a dostanete dvanáct let. Takový návrh skutečně leží v ukrajinském parlamentu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Podle tohoto nejnovějšího návrhu by si „pachatel“, který by uvedená slova použil, mohl vysloužit trest odnětí svobody až na 12 let. „Poslanci ukrajinského parlamentu tedy nepřestávají chrlit zákonné projekty, jimiž patrně chtějí obohatit evropské hodnoty,“ píše server.

Jak uvedla ruská informační agentura RIA Novosti, je autorkou tohoto návrhu zákona Oksana Korčynská, poslankyně Radikální strany Olega Ljaška. Návrh zákona s názvem „o zákazu používání historického názvu území Ukrajiny a slov odvozených z něj jako jméno či synonymum Ruské federace, použití takových názvů za současného území Ruské federace nebo její části“ podle všeho postoupil do parlamentu už minulý týden, ale informace o něm vypluly na povrch až nyní.

Přijetí návrhu Korčynské by asi nikoho nepřekvapilo, protože už, jak uvádí server, například koncem května Nejvyšší rada Ukrajiny přijala prohlášení o odstoupení od Kyjeva od několika mezinárodních závazků na ochranu lidských práv obyvatel Donbasu. „Ani tento projev nevyvolal u české vlády žádnou odezvu,“ píše zpravodajský portál s tím, že by tedy asi ani nepřekvapilo, kdyby se proti tomu kabinet premiéra Bohuslava Sobotky nijak neohradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…