Napište prezidentovi. Zeman spouští Facebook, přibude i Twitter

18.07.2013 17:57

VÍME PRVNÍ Prezident Miloš Zeman bude následovat jiné státníky ze světa, jeho tým zítra spustí oficiální facebookový profil, a postupně uvede v provoz i osobní webové stránky. Zeman to exkluzivně prozradil v odpovědi na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz. Redakci to ve čtvrtek upřesnil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Napište prezidentovi. Zeman spouští Facebook, přibude i Twitter
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Lidé budou mít možnost sledovat činnost hlavy českého státu na oficiálních profilech na Facebooku, Twitteru i na osobních internetových stránkách. Nejprve to prozradil sám Miloš Zeman a nyní to potvrdil kancléř Mynář.

„Příspěvky jak na facebookový profil, tak na osobní webové stránky pana prezidenta bude zajišťovat tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky. Po dnešním optickém zkontrolování a verifikaci vzhledu těch stránek jsme připraveni to spustit,“ řekl ParlamentnímListům.cz prezidentův kancléř.

Náklady bude platit prezident ze svých peněz

Prezident republiky tak podle jeho slov bude mít od pátku aktualizovanou oficiální prezentaci na Facebooku, osobní webové stránky a v dohledné době i stránku na další síti Twitter. „Náklady s tím spojené budou financovány ze soukromých peněz pana prezidenta,“ upřesnil Vratislav Mynář.

Poprvé tuto informaci uvedl sám prezident Miloš Zeman, který pravidelně odpovídá na dotazy čtenářů ve svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

„Někdo zneužil falešný profil vaší dcery, není lepší její profil na Facebooku autorizovat? A neuvažujete Vy o založení nějakého svého profilu, třeba jako má prezident Obama?“ ptal se hlavy českého státu nedávno čtenář PL Jaroslav M.

Facebookový profil již existuje, nyní bude aktualizován

„Moje dcera se hned od onoho profilu distancovala. Tato informace byla také zveřejněna na webových stránkách www.hrad.cz a zaslána médiím. Dokonce jsem se i dozvěděl, že mnoho lidí nahlašuje onu stránku. Moje dcera Kačenka má jen svůj osobní profil a žádný jiný neplánuje vytvářet. Co se týče mé osoby, předpokládám, že můj facebookový profil bude v nejbližší době spuštěn,“ zodpověděl nedávno prezident Zeman otázku s tím, že jeho tým spuštění připravuje.

Jak už uvedl vedoucí prezidentské kanceláře, vše je připraveno ke spuštění. Profil Miloše Zemana na Facebooku již určitý čas existuje, ale nyní bude obnoven a pravidelně aktualizován (k nahlédnutí ZDE).

Ostrý provoz webu bude brzy

Samostatné webové stránky prezidenta budou sice spuštěny zítra, ale určitou dobu ještě potrvá, než budou plně funkční. „Jsme připraveni začít uvádět soukromé webové stránky pana prezidenta v ostrý provoz od zítřejšího dne,“ doplnila mluvčí prezidenta Hana Burianová.

Podle jejích slov budou také v průběhu několika nadcházejících dnů zprovozněny i webové stránky Nadačního fondu prezidenta republiky na splácení státního dluhu.

Hlavy států řady zemí sociální sítě využívají často, jiní oficiální profily nemají vůbec. Pozornost tomu nevěnoval ani bývalý prezident Václav Klaus. Ten měl denně aktualizované osobní webové stránky, které fungují stále.

Obama má na sociální síti 36 milionů fanoušků

Velkou pozornost především facebookové komunikaci s občany věnuje americký prezident Barack Obama, který má na této síti oficiální profil s téměř 36 miliony fanoušky. Ten se souhlasem Bílého domu spravuje Organizing for Action, což je nezisková organizace založená na podporu Baracka Obamy.

Profil americké hlavy státu je denně aktualizován. Nejoblíbenějším obsahem zde jsou fotografie ze soukromí prezidenta, které jinde není možné najít. Vkládány tam jsou třeba pozvánky na různá vystoupení, přes stránku jsou také mobilizováni dobrovolníci. Příspěvky na Obamově profilu jsou psány ich formou, tedy nikoli stylem „Prezident dnes bude jednat s…“, ale „Dnes budu jednat s…“.

Silné zázemí na nejpopulárnější sociální síti světa má i francouzský prezident François Hollande. Jeho facebookový profil má téměř 400 tisíc fanoušků a odkazuje na stránky jiných uskupení, třeba Socialistickou stranu. Výraznými postavami na sociálních sítích jsou rovněž třeba premiéři Španělska či Švédska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…