Napoleon, furiant. Petr Robejšek se zamýšlí nad rozkladem Macronovy popularity i Francie

10.12.2018 20:48

Petr Robejšek, nezávislý analytik, který se specializuje na analýzy hospodářského a politického vývoje, se na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad aktuální situací, která se točí okolo kritiky francouzského prezidenta Macrona. Ve svém komentáři s názvem „Proč novináři Macrona tak špatně odhadli?“ připomíná, že on na jeho slabiny poukázal již před jeho zvolením do prezidentského úřadu.

Napoleon, furiant. Petr Robejšek se zamýšlí nad rozkladem Macronovy popularity i Francie
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

Robejšek poukazuje na dramatické popisy, které se snášejí na hlavu francouzského prezidenta, ve stylu možného konce „páté republiky“. „To je oprávněné, ale tyto články jsou příkladem jevu zvaného ‚generál po bitvě‘. Proč si novináři Macronových slabin nevšimli dříve?“ zamýšlí se Robejšek a podivuje se především nad lidmi, ze kterých tyto kritické hlasy vycházejí. Největší kritika podle něho pramení od těch, kteří jej ještě nedávno považovali za  „politického titána a jedinou naději pro záchranu Evropské Unie“. Znovu si musí položit otázku, proč jim to trvalo takto dlouho.

Celá zpráva zde.


„A není jim trapné, že dnes Macrona stejně stádně zatracují, jako jej před nedávnem stádně vynášeli do nebe,“ popisuje s tím, že uznává, že mýlit se je lidské, ale ne stále ze stejného důvodu. Sám na slabiny francouzského prezidenta poukázal již v květnu 2017, kdy na svém Facebooku zveřejnil text s názvem: „Macron promeškal příležitost mlčet“.

„Macronovi jaksi ušlo, že velmoc ‚La France‘ kdysi dávno byla a o že není ani ‚král slunce‘, ani Napoleon,“ napsal tenkrát s tím, že podle jeho tehdejšího názoru si v té době možný prezident Macron zřejmě neuvědomoval, že bude stát v čele země, která se nachází v hluboké hospodářské krizi a na pokraji občanské války. „A to budou jeho hlavní starosti,“ popsal tehdy. Podle něho jeho pozornosti také unikla situace na půdě EU, která je krůček od svého rozkladu. „A tak si Macron svým ničím nepodloženým furiantstvím připravil diplomatické problémy ještě před svým zvolením,“ napsal tehdy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…