Narazí Andrej Babiš? Podnikatelé přemýšlejí, jak jej „přečurat“

25.10.2016 7:50

Obědy na fakturu nebo prodeje speciálních kuponů, za které lidé dostanou oběd, ale nebude to podléhat elektronické evidenci tržeb (EET). To jsou způsoby, jimiž se chtějí někteří živnostníci v souvislosti se zavedením EET vyhnout přiznání celé tržby. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Narazí Andrej Babiš? Podnikatelé přemýšlejí, jak jej „přečurat“
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Upozornil, že jednou z možností je fakturování jídel stálým hostům, například zaměstnancům okolních firem, kteří do restaurace docházejí na obědy. Tím by se hospodský vyhnul elektronické evidenci.

Další variantou jsou poukázky, takzvané vouchery. Majitel restaurace se může dohodnout s jiným podnikatelem, na nějž se zatím EET nevztahuje, na distribuci poukazů k návštěvě svého lokálu.

Celý text je ZDE

Jak dále server píše, vouchery by uváděly možnost sníst v dané restauraci oběd nebo večeři. „Zákazníci by předkládali poukázky, platba mezi restaurací a hostem by neproběhla. Některé restaurace už prý uvažují o distribuci podobných voucherů v tisícikusových sériích,“ uvedl Pavel Friedrich, jednatel společnosti One Pub, která dodává informační systémy pro pohostinství.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček připouští, že se podobné nápady daly očekávat. Sám před nimi ale varuje. „Je jasné, že se řada firem bude snažit vyhnout kontrolám. Pokud teď někdo krátil tržby, bude se o to snažit dál. Rozhodně však nedoporučujeme EET obcházet, kontroly jsou důmyslné a dnes dokážou zjistit krácení tržeb třeba jen porovnáním podobných podniků ve stejné lokalitě,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…