Narazili jsme na článek! Experti z Akademie věd zveřejnili text související s Peroutkou

09.05.2015 14:02

Experti už jsou možná na stopě toho, co myslel prezident Miloš Zeman svým tvrzením, že před třiceti lety četl článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. Odborníci z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR totiž zjistili, že Peroutka skutečně označil jednoho z činovníků hitlerovského Německa za gentlemana. Nebyl jím však Hitler, ale tehdejší velvyslanec Německa v ČSR Ernst Eisenlohr. Ústav o tom informoval na svém facebookovém profilu.

Narazili jsme na článek! Experti z Akademie věd zveřejnili text související s Peroutkou
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Experti ze zmíněného ústavu totiž zjistili, že spisovatel Jan Drda v článku, který vyšel v roce 1958 v Literárních novinách, napadá Peroutku kvůli schůzkám s předválečným německým velvyslancem v Československu Ernstem Eisenlohrem. Právě toho prý Peroutka označil za gentlemana.

„Při práci na aktualizaci hesla Ferdinanda Peroutky jsme narazili na článek Jana Drdy otištěný v Literárních novinách z roku 1958 (číslo 9, strana 7), ve kterém si Drda vyřizuje účty nejen s Peroutkou, ale i se svým předválečným zaměstnavatelem Jaroslavem Stránským,“ uvedl ústav na svém facebookovém profilu.

Odborníci z ústavu se domnívají, že Peroutka tedy neoznačil za gentlemana Hitlera, nýbrž německého velvyslance v Praze, uvedl deník.

Velvyslanec Benešovi přes Peroutku vzkazoval, že s Henleinem nebude žádná dohoda možná

Podle něj se jedné ze schůzek Peroutky s Eisenlohrem zúčastnil i spisovatel Karel Čapek. Peroutka o výsledcích těchto jednání informoval prezidenta Edvarda Beneše a ministra zahraničí Kamila Kroftu.

Peroutka se setkával s Eisenlohrem právě na jeho žádost. Velvyslanec přes Peroutku údajně vzkazoval Benešovi, že s Henleinem nebude žádná dohoda možná a že Hitler má v úmyslu samostatné Československo zlikvidovat. Právě to zřejmě vedlo Peroutku k tomu, aby velvyslance označil za „gentlemana“.


(Zdroj: Facebook - Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR)

Celý text příspěvku Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR:

Při práci na aktualizaci hesla Ferdinanda Peroutky jsme narazili na článek Jana Drdy otištěný v Literárních novinách 7, 1958, č. 9, s. 7, ve kterém si Drda vyřizuje účty nejen s Peroutkou, ale i se svým předválečným zaměstnavatelem Jaroslavem Stránským. Drda vzpomíná na Peroutkovy schůzky s tehdejším neměckým velvyslancem v Praze Eisenlohrem, o kterém Peroutka údajně po Mnichovu prohlásil, že byl gentleman. Že by toto byla ta osudná věta, která již několik měsíců zaměstnává hradní poradce a novináře?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…