Nářek neziskovek nad novým zákonem Mattea Salviniho: Migranti déle zavření. Šup rychle pryč. Něco provedeš, jdeš...

25.09.2018 8:32

Matteo Salvini, ministr vnitra a předseda italské Ligy, přišel s dekretem, který v Itálii podstatně mění pravidla. Přezdívá se mu „Salviniho dekret“. Zpřísňuje v podstatě všechna kritéria pro migraci, získávání statusu uprchlíka, a naopak usnadňuje status uprchlíka odebírat, spolu s italským občanstvím. Nová opatření odsoudili v Lékařích bez hranic a v Refugees Welcome Italy. Informovaly o tom Al Jazeera a Deutsche Welle.

Nářek neziskovek nad novým zákonem Mattea Salviniho: Migranti déle zavření. Šup rychle pryč. Něco provedeš, jdeš...
Foto: Salvini
Popisek: Italský ministr vnitra Matteo Salvini před davem podporovatelů

Matteo Salvini podle Al Jazeery popsal dekret jako „krok k bezpečnější Itálii“. Dále se vyjádřil, že je to krok „k účinnějšímu boji s mafií a s pašeráky, ke snížení nákladů nadbytečné migrace, k rychlejšímu vyhoštění zločinců a falešných uprchlíků, k odebrání občanství teroristům a k posílení policejních pravomocí“. Z dekretu musí do 60 dnů italská vláda udělat zákon, ale tato lhůta prý může být prodloužena.

Anketa

Zvažujete, že v senátních či komunálních volbách odevzdáte hlas alespoň jednomu kandidátovi ČSSD?

5%
95%
hlasovalo: 8464 lidí

Dekret má mimo jiné snížit počet lidí, kteří dostanou ochranu z humanitárních důvodů. Tuto ochranu dostávali občas ti, kdo nedosáhli na azyl, protože prý by jim hrozilo nebezpečí, kdyby byli vráceni do země původu. Také má dojít k osekání systému SPRAR, který údajně pomáhá integrovat migranty. Migranty bude prý nově možné zadržovat v repatriačních centrech 6 měsíců místo dosavadních tří. Též může být status uprchlíka údajně odebrán těm, kdo se dopustí zločinu jako například prodeje drog nebo loupežného přepadení. Získání občanství se má také ztížit. Policisté by mohli být vybaveni elektrickými tasery a má dojít i k usnadnění vyhánění squatterů.

„V dekretu můžeme vidět další krok k represím od italské vlády, které mají bez ohledu na okolnosti zamezit toku migrace a které povedou ke kriminalizaci migrace, na moři či na zemi,“ vyjádřila se Anne Garellová, vedoucí Doktorů bez hranic v Itálii. Podle Fabiany Musiccové, prezidentky a zakladatelky Refugees Welcome Italy, tato legislativa zabrání integraci a povede místo toho k násilí a frustraci, píše Deutsche Welle. Premiér Itálie Giuseppe Conte řekl, že dekret je v souladu s lidskými právy. Reportérům sdělil, že revidují legislativu, aby byla efektivnější a byla souladu s evropskými standardy. Kritiky se podle Deutsche Welle dostalo plánu i z řad koaličního Hnutí pěti hvězd.

Hlavní změnou je již zmíněná humanitární ochrana. Tuto ochranu podle Al Jazeery dostával jeden ze čtyř migrantů a znamenala dvouleté povolení k pobytu, zatímco status uprchlíka dostalo prý pouze 8 % žadatelů. Premiér Conte řekl, že humanitární ochrana není zrušena, ale pouze zregulována tak, aby nedocházelo „k porušením mezinárodních závazků a lidských práv“. Rostou prý obavy, že tento krok povede k další ilegalizaci migrantů, tedy že jich více bude bez jakéhokoliv statutu. Podle italského Institutu pro politická studia (ISPI) by počet takových lidí mohl narůst až na 60 tisíc.

Matteo Villa z tohoto institutu pravil: „Repatriace (navrácení) jsou velmi těžké a většina subsaharských států repatriuje jen 10 % těch, kdo dostanou deportační příkaz. Proveditelnost něčeho tak ambiciozního, jako přejít z 5 až 7 tisíc na 40 až 50 tisíc repatriací za rok je těžko představitelná.” Dle Al Jazeery má Itálie repatriační dohody například s Tuniskem, Egyptem a Marokem, ale nemůže vyhošťovat například do Senegalu nebo Mali.

Na závěr, Panamský námořní úřad prý zrušil registraci lodi Aquarius 2, takže ve Středozemním moři už údajně nebudou provádět záchranné akce žádné lodě neziskovek. Pokud tedy Aquarius nenajde novou vlajku, pod kterou by mohl vyplout. Organizace SOS Mediterranee a Doktoři bez hranic nařkli Panamu, že jedná pod tlakem italské vlády, což Salvini odmítl.

Původní článek Al Jazeery ZDE

Původní článek Deutsche Welle ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…