Nářez Donaldu Trumpovi. Noviny se na něj slétly jako vosy

27.08.2015 11:35

Miliardář Donald Trump s přehledem vede mezi republikánskými kandidáty na prezidenta. Ovšem mainstreamová média mu stále nemohou přijít na jméno. Ze čtyř dnešních komentářů publikovaných v americkém deníku Washington Post se mu věnují hned tři. Ani jeden není vůči Trumpovi nijak lichotivý.

Nářez Donaldu Trumpovi. Noviny se na něj slétly jako vosy
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Komentátor Washington Post Dana Milbank ho obviňuje z nenávisti vůči ženám. Poukazuje přitom na předvčerejší Trumpův tweet, ve kterém hovoří o novinářce z Fox News jako o „blonďaté fifleně“. „Šéf Fox News Roger Alies zmínil, že by se měl Trump omluvit. A co udělal Trump? Při svém vystoupení v Iowě naopak vyzval Kellyovou, aby se omluvila ona jemu. Jasně. Oběť jeho misogynie by se mu měla omluvit,“ kritizuje Milbank a podivuje se nad tím, že k celé záležitosti mlčí i další republikáni. „Dokonce i prezidentská kandidátka Carly Fiorinová se k celému incidentu vyjadřovala opatrně. Zmínila pouze, že charakter mnoha kandidátů v příštích měsících vyjde na povrch. Ale to se již stalo. Trump se chová jako sexistický fanatik a ostatní republikánští kandidáti jej nejsou schopni odkázat do patřičných míst,“ zlobí se Milbank.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Předseda republikánského národního výboru Reince Priebus dokonce o víkendu chválil pozitiva, která s sebou údajně Trumpova kandidatura přináší. Co tím měl proboha na mysli? Snad jeho názory na mexické přistěhovalce, ze kterých udělal násilníky a drogové dealery? Jeho urážky na adresu Kellyové jsou dalším trapasem. Já sice nejsem její fanoušek, ale tohle o ni Trump říkat neměl. To nemá nic společného s její osobou ani ideologií, ale je to prostě otázka slušnosti,“ konstatuje Milbank a píše, že alespoň v předchozích případech Trumpových sexistických útoků se proti němu jeho kolegové přece jenom vyhranili. „Když říkal, že poslouchat delší dobu Fiorinovou způsobuje bolesti hlavy, tak si např. další kandidát Jeb Bush veřejně položil otázku, jestli je dobré urážet 53 % voličů. Jiní mluvili o nutnosti přestat s podobnými osobními útoky,“ píše Milbank, který považuje za nutné odsoudit Trumpovy „bigotní a misogynské“ útoky co nejhlasitěji.

Fenoménu Trump se ve svém sloupku věnuje také dlouholetý komentátor Washington Post George F. Will, který je mimo jiné držitelem Pulitzerovy ceny. Will hned v úvodu svého komentáře bez obalu píše, že s každou Trumpovou neuváženou poznámkou se snižují šance republikánů dostat se do Bílého domu. „Budou možná ještě nakonec rádi, pokud získají aspoň tolik jako Mitt Romney v předchozím prezidentském klání. Republikánský kandidát pro rok 2016 tak bude muset získat u bílé většiny podporu nejméně 65 %, což se naposledy podařilo Ronaldu Reaganovi v roce 1984. Rozhodující tak bude zisk republikánů u hispánské a asijské menšiny. Hispánce si Trump již stačil znepřátelit a jistotu nemá ani u bílé konzervativní většiny. Naprosto totiž ignoruje základní konzervativní principy. Například vítal Obamovo nestřídmé pumpování peněz do ekonomiky i rozšiřování vládních pravomocí v oblasti vyvlastňování,“ poukazuje Will.

Celý Willův komentář v angličtině najdete ZDE

Trump se podle Willa chová populisticky a předpokládá, že když někdo z Američanů přijde o práci, je to chyba někoho jiného. „Proto se soustřeďuje na šíření nenávisti vůči ostatním národům a tvrdí, že nám Mexičané nebo Číňané prostě ukradli naše pracovní místa. Před čtyřmi lety zase přišel s objevným tvrzením, že se Obama nenarodil ve Spojených státech a byl tak prezidentem zvolen nezákonně. Přiznal tehdy v rozhovoru, že poslal své lidi, aby se na tyto údaje podívali přímo na Havaji. Nemohli uvěřit tomu, co tam našli, sdělil tehdy Trump. Jen málokdy je tento extravagantní miliardář zdrženlivý. Pravdou ovšem je, že se těmi údajně šokujícími zjištěními nikdy na veřejnosti nepochlubil. Nyní se podílí na tom, že se jeho straně čím dál tím více snižuje šance vyslat svého kandidáta do Bílého domu,“ píše Will.

Třetí a poslední kritický komentář na adresu Donalda Trumpa publikovaný v americkém deníku Washington Post pochází z pera publicisty a profesora z Georgetown University E. J. Dionneho, který svůj text opatřil všeříkajícím titulkem „Trumpifikace“. Svými osobními výpady proti novinářům i ostatním prezidentským kandidátům z řad republikánů i demokratů prý Trump změnil boj o prezidentský úřad v reality show, kde hraje sám sebe. „Devadesát procent jeho projevů se skládá z jeho pocitů, zážitků a sporů. Díky tomu se v televizi objevuje prakticky bez přestávky. Všeobecná představa, že jeho urážky mexických přistěhovalců mu sníží šance stát se vítězným republikánským kandidátem na prezidenta, vzaly za své,“ píše Dionne.

Celý Dionneho komentář v angličtině je ZDE

Dionne souhlasí s tezí editora pravicového severu RedState Ericka Ericksona, podle kterého republikáni záměrně stvořili Donalda Trumpa, protože svým voličům dali příliš mnoho slibů, které nejdou splnit. „Republikánští vůdci se starají primárně o nízké zdanění a obchodní agendu. Ovšem také udržovali své nejkonzervativnější příznivce na válečné stezce, když využívali jejich obavy z demografických a sociálních změn. Slibovali jim, že zruší Obamovu zdravotnickou reformu, i když věděli, že na to nemají dostatek hlasů. Trump je vlastně odplatou těchto konzervativních příznivců strany, kteří jsou unaveni tím, jak jsou zneužíváni vůdci strany,“ vysvětluje Dionne, podle kterého je ovšem problém v tom, že za Trumpem nestojí žádné masové protestní hnutí. „Podporuje ho jen asi 25 % republikánů, což představuje jen asi 11 % ze všech Američanů,“ uvádí Dionne, který Trumpa spíš než za politika považuje za televizní celebritu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…