Naříkáme nad Sýrií, a přitom tam podporujeme válku. Tvrdí, že nemají na jídlo, a mají na pašeráka? Velké a velmi rozohněné sólo Roberta Fica u „slovenského Moravce“

07.09.2015 19:58

Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) se pozastavil nad faktem, že uprchlíci, kteří leckdy zdůvodňují svůj útěk ekonomickou situací ve vlastní zemi, mají 5 000 eur na pašeráka. Jeho rozhořčení nad uprchlickou krizí přinesl server Aktuality.sk.

Naříkáme nad Sýrií, a přitom tam podporujeme válku. Tvrdí, že nemají na jídlo, a mají na pašeráka? Velké a velmi rozohněné sólo Roberta Fica u „slovenského Moravce“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Podle Fica je nutné migranty přicházející do Evropy rozlišovat a těm, kteří přicházejí z důvodu ohrožení života a zdraví, pomoci. 

„Musíme identifikovat, kdo je ohrožený uprchlík. Trpí hladem ten, kdo najde 5 000 eur na pašeráka? Podívejte se, kolik je tam mladých mužů, kteří přicházejí hledat si práci, je jich mezi nimi 90 procent,“ řekl Fico. 

Celý text ZDE.

Zároveň se pozastavil také nad faktem, proč někteří uprchlíci dále chtějí pokračovat například z Francie do Velké Británie. „Necítí se ve Francii bezpečně? Nemůžeme akceptovat, že se někdo rozhodne přijít pracovat do Evropy, nelegálně překročí hranice a my ho tu vítáme,“ uvedl. 

Premiér Fico je rovněž proti kvótám, na základě kterých se mají přerozdělovat utečenci v Itálii a Řecku. „Nikdo nás nemůže nutit, abychom tu přijali někoho, kdo tu být nechce. Slovensko musí být ale solidární vůči těm, kteří to potřebují,“ uvedl premiér v pořadu O 5 minút 12 slovenské televize RTV, jehož byl včera hostem. Potvrdil tak svůj závazek přijmout 200 syrských křesťanů a dočasný azyl pro 500 azylantů z Rakouska, nabídl i materiální a finanční pomoc pro Itálii a Řecko. Zároveň zmínil, že utečenci chtějí hlavně na západ Evropy, nechtějí v zemi zůstávat.

Podle něj je především důležitá stabilizace jejich domovin, což je především úloha OSN. „Všichni tu naříkáme nad Sýrií, a přitom víme, že některé státy EU podporují občanskou válku v této zemi,“ uvedl v televizním pořadu. Stejně se vyjádřil i k Libyi. „Je nutné si pojmenovat pravdu,“ řekl. „Nedivme se, pokud nestabilizujeme situaci, že tu budou i nadále uprchlíci,“ dodal. 

Evropská unie podle premiéra selhala. Uvedl to například na tom, že neviděl ještě žádnou potopenou loď pašeráků. „Pokud se nedohodneme na stabilizaci situace, nevyřešíme uprchlickou krizi. Nemůžeme vést války o tom, jaké kvóty, kolik utečenců a tak dále,“ řekl a dodal, že Slovensko je ochotné dodat i své vojáky, stejně jako jsou například v Afghánistánu.

Podle Fica je každá smrt hrozná, ať už jde o lidi, kteří se utopí v moři nebo zahynou na jiné pouti do Evropy. „Ale vytvářet politiku na emocích nebo moralizování, to by nás mohlo zavést do kouta, ve kterém se nechceme nacházet. Já jsem tu fotku syrského chlapečka viděl a viděl jsem i mnoho mrtvých na Slovensku,“ řekl. Obává se zároveň příchodu islamistů do Evropy. „Nemůžeme vyloučit, zda někteří lidé nejsou napojeni na teroristické buňky,“ vystrašil s tím, že to jsou rizika, na která musíme reagovat a bránit nejen Evropu, ale i Slovenskou republiku. 

V televizním pořadu také mimo jiné uvedl, že pokud se nebudou uprchlíci rozlišovat na ekonomické a ty, kteří skutečně azyl potřebují, bude se jen zavdávat příčina pašerákům. „Úlohou vlády je chránit bezpečnost Slovenské republiky, ale současně být solidární vůči těm, kteří to potřebují,“ dodal a pochválil Ministerstvo obrany, které zemi chrání. Fico si rovněž cení toho, že slovenské strany mají de facto stejný názor, co se týče kvót a co se týče rozdělení uprchlíků. 

Celý pořad ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…