Národ promluvil o tom, jak si váží církví

20.12.2013 14:17

Jsou církve užitečné instituce? Respondentů se ptal nejnovější průzkum agentury STEM. Pouze dvě pětiny lidí odpověděly ano, necelá třetina dotázaných pak uvedla, že vrácení majetku církvím je spravedlivé.

Národ promluvil o tom, jak si váží církví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Církve považuje za užitečné instituce celkem 39 procent lidí, naopak 61 procent je za užitečné nepovažuje. Názor se oproti dřívějším dobám lehce mění, například před deseti lety považovala církve za užitečné polovina dotázaných.

Průzkum se také ptal na navrácení majetku církvím, zde se názor také mění. Nyní s návratem souhlasí 30 procent lidí. „Do roku 2007 s návratem majetku církvím souhlasily zhruba dvě pětiny občanů. V následujících letech však míra souhlasu klesla pod jednu třetinu,“ dodává STEM.

Protože již probíhají restituce, původní otázka byla lehce změněna. „Pokud položíme přímou otázku na platný zákon o církevních restitucích, zjišťujeme, že souhlas s ním vyslovuje necelá čtvrtina občanů. Většina veřejnosti s ním tedy nesouhlasí, téměř polovina dotázaných dokonce vyslovila kategorický nesouhlas,“ pokračuje agentura.

Církve považují za užitečné instituce hlavně lidé věřící v Boha. Ti také spíše souhlasí s církevními restitucemi, je mezi nimi ale také necelá polovina věřících, kteří nesouhlasí s platným zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…