Národní ceny kvality mají své vítěze. Medaile ministra průmyslu a obchodu převzali Vlastislav Bříza, Stanislav Kázecký, Jiří Cieńciala a Miroslav Václavík

01.12.2017 14:06

Rok 2017 patří pro české hospodářství k nejúspěšnějším. Česká ekonomika robustně rostla a zařadila se společně s Rumunskem, Lotyšskem a Polskem mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky zemí EU. Máme dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v rámci všech evropských zemí, rekordní míru ekonomické aktivity, stoupá domácí poptávka a zahraniční obchod dosahuje rekordních výsledků.

Národní ceny kvality mají své vítěze. Medaile ministra průmyslu a obchodu převzali Vlastislav Bříza, Stanislav Kázecký, Jiří Cieńciala a Miroslav Václavík
Foto: MPO
Popisek: Ocenění Medailí ministra průmyslu a obchodu

To vše jsou měřitelné kvantitativní kategorie, odpovídající na otázku "kolik"? Nicméně náš běžný život možná ještě významněji ovlivňují kategorie kvalitativní, odpovídající na otázku "jaký", které jsou mnohem obtížněji měřitelné. Nicméně již dlouhé roky existují instituce, které se objektivním měřením kvality, kvality práce a výrobků, které my spotřebitelé získáváme, měřením kvality života přímo zabývají.  Dokáží kvalitu změřit, vyhodnotit a ocenit ty, kteří v oblasti kvality dosahují dlouhodobě mimořádných výsledků.

Nejlepší české firmy a instituce roku 2017 v oblasti kvality proto ve Španělském sále Pražského Hradu ocenili ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, předseda rady kvality a státní tajemník Ministerstva průmyslu a obchodu Robert Szurman, předsedkyně předsednictva České společnosti pro jakost Elena Stibůrková, předsedkyně představenstva Sdružení pro oceňování kvality Alena Plášková a další odborníci z oblasti hodnocení kvality.

Hlavními kategoriemi bylo udělování Národní ceny kvality ČR, Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj a další dílčí ceny. Symbolicky tak byl završena kampaň Listopad – Měsíc kvality, která se letos uskutečnila už po osmnácté. Její organizací je pověřena Rada kvality ČR, řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu.   

Novinkou letošního hodnocení bylo vyhlášení prvního ročníku Medaile ministra průmyslu a obchodu. První držitelkou tohoto ocenění se stala v rámci Ocenění českých podnikatelek paní Zuzana Ceralová Petrofová, manažerka a pokračovatelka tradice největšího evropského výrobce akustických klavírů, královéhradecké společnosti PETROF.    

Dalšími laureáty, kteří byli ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem oceněni Medailí ministra průmyslu a obchodu se na Pražském Hradě stali Vlastislav Bříza, majitel a generální ředitel českobudějovické společnosti KOH-I-NOOR HARTMUTH, Stanislav Kázecký, bývalý dlouholetý ředitel společnosti ZVVZ Milevsko, Jiří Cieńciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj, a Miroslav Václavík, profesor Fakulty strojní Technické univerzity Liberec.

"Tímto oceněním chceme motivovat firmy k jejich rozvoji a především ocenit významné, výjimečné osobnosti za jejich celoživotní práci a přínos v oblasti průmyslu a obchodu. Letošní držitelé Medaile ministra průmyslu a obchodu se výjimečným způsobem zasloužili o rozvoj českého průmyslu a výzkumu a šíření dobrého jména v zahraničí.  Jejich životní příběhy jsou inspirativní a zaslouží naši pozornost. Proto jsme se rozhodli udělit tyto medaile a věřím, že vytvoříme novou tradici " uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.   

Značku Česká kvalita – ekologicky šetrný výrobek převzal jednatel společnost EURONA, s. r.o., Lukáš Černý.

Osvědčení EKOZNAČKA UE  generální ředitel společnosti PAPÍRNA ALOISOV, a.s., MELECKÝ GROUP Robert Melecký.

Cenu za návrat do života Kateřina Siveková z Terapeutického centra Modré dveře z Kostelce nad Černými Lesy.

Titul MANAŽER KVALITY za rok 2017 získal mezinárodně uznávaný odborník na procesy řízení kvality Antonín Krejčí.  Ocenění ANEŽKY ŽALUDOVÉ získala Marie Šebestová, která je odbornicí v oblasti zkušebnictví a certifikace.

CENU ZA SPOLEČENSKOU ODPOVĚDNOST – PODNIKÁME ODPOVĚDNĚ - získaly v kategorii Malý a střední podnik Technické služby Opava, v kategorii Rodinná firma společnost REKO a v kategorii sociální podnik organizace NÁRUČ.

NÁRODNÍ CENU KVALITY ČR – program STAR PLUS OBDRŽELO Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov, Farní charita Neratovice, MARLENKA INTERNATIONAL, Palivový kombinát Ústí, státní podnik, a Teplárny Brno.

NÁRODNÍ CENU KVALITY ČR – program CAF "Perspektivní organizace" získala organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám.

NÁRODNÍ CENU ČR ZA SPOLEČENSKOU ODPOVĚDNOST A UDRŽITELNÝ ROZVOJ obdržela ve veřejném sektoru Městská část Praha 18, Úřad městské části Praha 18 a v podnikatelském sektoru střední odborná škola multimediální a propagační tvorby a Pojišťovna VZP, a. s.

NÁRODNÍ CENU KVALITY ČR  - program EXCELENCE obdržel ve veřejném sektoru Liberecký kraj, krajský úřad Libereckého kraje a organizace Česká centra – Český dům Moskva. V podnikatelském sektoru byla oceněna společnost IVECO CZECH REPUBLIC.

Hlavním vítězem NÁRODNÍ CENY KVALITY ČR – program CAF se stalo Statutární město Prostějov, Magistrát města Prostějova.

NÁRODNÍ CENU ČR ZA SPOLEČENSKOU ODPOVĚ+DNOST A UDRŽITELNÝ ROZVOJ získává ve veřejném sektoru Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze a Město Třinec, Městský úřad Třinec. V podnikatelském sektoru zvítězila organizace Zámeček Petrovice.

NÁRODNÍ CENY KVALITY ČR  - program EXCELENCE, obdrželi z rukou ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka ve veřejném sektoru Městská část Prahy 13, Úřad městské části Prahy 13 a v podnikatelském sektoru společnost HYINDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH, která toto ocenění získala již potřetí.

Předseda Rady kvality ČR Robert Szurman pan na závěr slavnostního večera vyhlásil ve Španělském sále Pražského Hradu další ročníky Národních cen.  

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…