Národní fronta Le Penové chce pořádat mítink v české sněmovně

07.09.2016 18:23

Francouzská krajně pravicová Národní fronta vedená Marine Le Penovou chce v české sněmovně zahájit zahraniční část kampaně před volbami ve Francii. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) je ale proti, organizátoři podle něj zatajili, že jde o politický mítink, a mluvili jen o setkání s občany. Uvedl to dnes server Respekt.cz. Hamáček předpokládá, že dolní komora zářijovou akci zruší.

Národní fronta Le Penové chce pořádat mítink v české sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Ve Francii se příští rok na jaře mají konat dvoukolové prezidentské volby, v nichž hodlá kandidovat i Le Penová, a hned po nich jsou v červnu v plánu parlamentní volby. Národní fronta Le Penové chce podle Respekt.cz odstartovat v reprezentačních prostorách české sněmovny 23. září zahraniční část volební kampaně, zaměřenou na Francouze žijící v cizině. Akci zaštítil český poslanec Tomio Okamura.

Při dojednávání v parlamentu ale byla akce popisována jako setkání s občany, ne jako předvolební akce strany, píše server. „Pan poslanec Okamura požádal kancléře o svolení se setkáním europoslance Edouarda Ferranda s francouzskými občany žijícími v ČR, nikoliv s konáním politického mítinku Front National (Národní fronty). A vzhledem k tomu, že neuvedl pravdivé údaje o charakteru akce, tak se setkání konat nebude,“ řekl serveru Hamáček.

Setkání může formálně zakázat kancléř sněmovny Petr Kynštetr a Hamáček podle Respekt.cz předpokládá, že se tak stane.

Le Penová nedávno řekla, že pokud by v prezidentských volbách uspěla, například by vyhlásila referendum o odchodu Francie z Evropské unie nebo by mohla uznat ruskou anexi Krymu. Šéfka Národní fronty se také staví proti muslimům a přijímání uprchlíků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…