Národní galerie: Církvi jsme nic nedali. Zažádala nově o dvě díla

16.01.2014 12:46

Národní galerie dosud nevydala žádné umělecké dílo, o něž žádají církevní instituce. Vít Vlnas, pověřený ředitel NG, v úvodu tiskové konference hovořil o aktuálním stavu církevních restitucí a zmínil, že nově katolická církev požádala o dvě významná historická umělecká díla z poloviny 14. století. Nyní se podle všeho ukazuje, že právní nároky nejsou prokázány.

Národní galerie: Církvi jsme nic nedali. Zažádala nově o dvě díla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plastika v kostele

Vít Vlnas novinářům hned v úvodu sdělil, že NG dosud nevydala oprávněným osobám ani jedno dílo. „Žádný předmět nebyl vydán,“ opakoval Vlnas. Žádosti o navrácení děl dostávala NG od května loňského roku. Většina jich však přišla v prosinci. Zatím není znám konečný počet žádostí, protože některé mohly dorazit na jiné instituce a budou NG teprve předány. Galerie zatím eviduje 34 žádostí, podle dřívějších informací v nich církve nárokují vydání asi 519 uměleckých děl.

Pověřený ředitel informoval, že ale více než polovina z těchto děl není ve vlastnictví NG.  Byla vydána v první vlně restitucí, a to v letech 1993 a 1994. Nyní o ně bylo požádáno podruhé.

Podle Víta Vlnase se nyní opravdu jedná o navrácení drahocenných uměleckých děl, jako je Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z Křížovnického oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. Lhůta k jednání prý byla v těchto případech po dohodě prodloužena a směřuje se k uzavření dohod.

Národní galerie zdůrazňuje, že při posuzování žádostí postupuje striktně podle zákona a vydá jen umělecká díla, na něž je nárok žadatelů nesporný, uvedl Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie v Praze.

Nově chce katolická církev dvě významná díla

Jde o dílo Madona z Veveří, kterou by chtěla římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Dílo datováno před rokem 1350 je připisováno malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Analýza žádosti není u konce. Ani žadatel ani galerie zatím nemají doklady, že dílo patřilo katolické církvi. Do majetku státu se podle doposud nalezených dokladů dostal už v roce 1925 a NG jej získala do sbírek od státu.

Dalším významným dílem, o které zažádala římskokatolická farnost Roudnice nad Labem, je takzvaná Roudnická madona, práce Mistra třeboňského oltáře z doby po roce 1380. V roce 1939 se dostala do sbírek NG jako deponát z Roudnice nad Labem z kapucínského kláštera. Jenže o ni nyní žádá farní úřad z Roudnice nad Labem, který nedoložil souvislost s kapucíny. Pravděpodobně není oprávněnou osobou pro převzetí obrazu.

V žádném z uvedených případů nejsou prozatím majetková práva prokázána. Ovšem celá řada žádostí se zdá být po prvním prověření oprávněná. Podle Vlnase se však už valná většina dalších žádostí týká uměleckých děl, jejichž hodnota je nesrovnatelně nižší než v případě zmíněných madon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …