Národní galerie zavřela, poslanci už mají viníka. „Hermanův“ hon za nejnižší cenou

27.02.2017 12:54

Tento víkend musela nečekaně zavřít všechny svoje budovy Národní galerie v Praze. A jaký k tomu byl důvod? Podle oficiálního vyjádření to jsou neočekávané technicko – provozní důvody. Jak ale uvádí server Denik.cz, za uzavřením má stát ukončení smlouvy s bezpečnostní agenturou ABAS, která budovy měla hlídat, a když v sobotu její zaměstnanci nenastoupili do práce, galerie musela zůstat uzavřena.

Národní galerie zavřela, poslanci už mají viníka. „Hermanův“ hon za nejnižší cenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Právě bezpečností agentura ABAS nedávno nahradila firmu Securitas, která službu poskytovala již dlouhé roky. Tendr na novou bezpečnostní službu byl ministerstvem kultury jednou zrušen a podruhé byla vybrána firma s nejnižší cenou. Zda byla právě nízká cena rizikem, že se něco podobného může stát, už se dnes nikdo nedozví.

Jak uvádí SECURITY magazín, tak první dva soutěžící, kteří se o zakázku ministerstva kultury ucházeli, nabídli ceny ve výši 85,5 korun a 94,3 korun za hodinu ostrahy. Tyto ceny jsou prý až o 22 procent nižší než umožňují naše zákony.

Tento postup kritizuje například poslanec Martin Lank (Úsvit), který označil výběr za hazard. „V době teroristických útoků na veřejné instituce včetně muzeí a galerií je naprosto skandální nepožadovat žádnou strategii zabezpečení těchto objektů. Všude ve světě je trend přesně opačný. Navíc se již běžně k ostraze užívají mnohem sofistikovanější technologie než důchodci ozbrojení baterkou. Podle mých informací se dokonce zájemcům o tuto zakázku ani neumožnilo, aby si mohli objekty prohlédnout. Je vidět, že ministerstvo vypisuje výběrové řízení na ostrahu svých objektů ve stylu - aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Pokud ale bude vlkem terorista, koza rozhodně celá nezůstane. Na ministerstvo kultury jsem poslal interpelaci, ve které důrazně žádám, aby ministerstvo vysvětlilo své kroky,“ říká Lank pro SECURITY magazín.

Tento online deník se snažil kontaktovat poslance, jak celou situaci hodnotí. Jako první se vyjádřil předseda Výboru pro bezpečnost, Roman Váňa z ČSSD: „K tomuto případu nemám žádné informace. Ale v bezpečnosti platí snad ještě vice než jinde, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit laciné služby. Bezpečnostní agentura "pod cenou" se nakonec sama může stát bezpečnostním rizikem."

S výběrem nejlevnější varianty nesouhlasí ani poslankyně Jana Černochová: „Důsledek honu za nejnižší cenou ve svaté válce za "transparentnost" a špatně nastavený zákon o veřejných zakázkách, kde jsem přesně na problém nereálných cen u služeb nabízených některými bezpečnostními agenturami upozorňovala. Za chybu považuji i to, že vedení ministerstva kultury nechalo z důvodu sporu s bezpečnostní agenturou Národní galerii zavřít," řekla pro SECURITY magazín poslankyně za ODS Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…