Národní galerii povede do konce roku Vlnas. Poté ho vystřídá Fajt

19.08.2013 18:53

Národní galerii v Praze povede do konce roku i nadále ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Vedením instituce byl po odvolání jejího ředitele Vladimíra Rösela původně pověřen do konce srpna.

Národní galerii povede do konce roku Vlnas. Poté ho vystřídá Fajt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Rösel

Ministr kultury Jiří Balvín Vlnasovi minulý týden pověření prodloužil do konce letošního roku. Učinil tak dva dny poté, co se dohodl s Jiřím Fajtem o změně data jeho nástupu do funkce generálního ředitele NG na 1. ledna 2014. Vyplývá to z dopisu, kterým minulý týden Balvín Vlnasovo angažmá v čele NG prodlužuje.

Jiřího Fajta jmenovala ředitelem NG ministryně kultury v demisi Alena Hanáková 4. července. Podle odborníků i politiků tak významné rozhodnutí již neměla činit.

Balvín kritizoval způsob jmenování Fajta

Balvín záhy po svém nástupu do funkce uvedl, že chce jmenování prověřit. Ještě než se s Fajtem sešel, rozhodl se zasáhnout do situace v Národním divadle, které mělo mít také nového ředitele - od 1. srpna do funkce nastupoval Jan Burian. Fajt ho odvolal hned ten den, vyvolal tím bouři nevole a po intervenci předsedy vlády musel Buriana znovu jmenovat.

Ministrova schůzka s Fajtem možná i proto výrazný zvrat nepřinesla, přestože stejně jako v případě Buriana dříve Balvín kritizoval fakt, že Fajt neprošel aktuálně otevřeným výběrovým řízením; zúčastnil se však dvou předchozích, z jednoho, které bylo později zrušeno, vzešel jako nejlepší kandidát. Minulý týden se s Balvínem dohodl, že do NG nastoupí v původně plánovaném termínu 1. září, ale generálním ředitelem bude až od 1. ledna 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…