Národní hranice budou pomalu ztrácet roli, říká bývalý pražský primátor Hudeček

27.07.2015 21:13

Někdejší pražský primátor Tomáš Hudeček, který opustil řady TOP 09, se z politiky stále více stahuje. Nadále se hodlá věnovat především vysokoškolským studentům. Dal se také do studia ruštiny a je připraven radit zemím na východ od nás s rozvojem měst. Ta totiž podle jeho názoru budou hrát stále významnější roli. Postupně prý zmizí i hranice.

Národní hranice budou pomalu ztrácet roli, říká bývalý pražský primátor Hudeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Chci se podílet na evropských projektech v rámci programu východní partnerství. Jsou to projekty, které souvisejí se strategickým a územním rozvojem měst a regionů. Jedna ze zemí vypsala zakázku na poradenství při rozvoji svého státu. Díky zrychlujícím se digitálním technologiím a ukončením urbanizace se lidé už moc nestěhují. V západních zemích se nemění struktura osídlení a denně můžete dojet na vzdálenosti sta kilometrů a nevadí vám to. Jsem přesvědčený, že národní hranice budou pomalu ztrácet roli a na významu budou získávat koncentrace obyvatel v podobě měst, aglomerací,“ říká exprimátor Hudeček v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Tomáš Hudeček v rozhovoru také říká, že se Praha za tři roky posunula dopředu, ale teď se chce z politiky spíše stahovat. Jeho angažmá mu prý otevřelo dveře na různé univerzity, kde dnes může přednášet o rozvoji měst. Bez vstupu do politiky by zřejmě měl méně nabídek.

To ale nic nemění na tom, že nelituje odchodu ze strany Karla Schwarzenberga, prý tam nezapadl. TOP 09 je vedena Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem a zatímco ho jeden z mužů podporoval, druhý o Hudečka prý příliš nestál. A on sám nikdy přesně nevěděl, co to přinese. Přineslo to jeho odchod ze strany. Podle Hudečka je tu strana proto, aby se v ní projevovali jednotlivci, a ne aby jednotlivci odkývali stranické názory na různých úrovních. Takto Hudeček vnímá politiku.

Podle vlastních slov chtěl také vždy umět čtyři jazyky, proto se teď dal do oprašování znalostí z ruštiny, což by se mu mohlo hodit, jestliže bude pomáhat městům na východ od našich hranic. Sám v politice zažil celou řadu nevhodných jednání, takže něco ví o tom, jak předcházet různým problémům. V obecné rovině jde o jednání mezi samosprávou, neziskovou sférou a soukromým sektorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…