Národní protidrogový koordinátor: Drogy by se neměly dělit na legální a nelegální

02.12.2013 20:21

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil navrhuje změny v boji proti drogám v Česku. Podle něj by se postup proti nelegálním a legálním návykovým látkám měl sjednotit, dělení na nezákonné a povolené drogy je prý umělé a nefunkční. Vobořilovu zprávu o stavu protidrogové politiky s návrhy změn by měla ve středu projednávat vláda.

Národní protidrogový koordinátor: Drogy by se neměly dělit na legální a nelegální
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Je to zásadní změna. Zabývat bychom se měli nejen nelegálními drogami, ale všemi. Je třeba problém uchopit jako jednu věc," řekl už dřív ČTK Vobořil. Navrhuje vytvořit jednu strategii postupu proti nelegálním a legálním drogám a proti hráčství. Na plnění by se také dohlíželo z jednoho místa "s jasným politickým mandátem".

Vobořil dřív uvedl, že by to mohla být Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která by se rozšířila o další členy. Agenda by se sjednotila, zefektivnilo by se řešení problémů se závislostmi a mohlo by se i ušetřit, míní koordinátor. Ve své zprávě pro vládu uvádí, že politici mají o řešení problémů s užíváním legálních drog a hráčstvím malý zájem.

Marihuana – nejběžnější droga

Nejčastější nelegální drogou, která se v Česku užívá, je marihuana. Zkušenost s ní má 28 procent dospělých. Těch, kteří si tuto drogu dali či dávají, však ubývá. Zatímco v roce 2008 ji za posledních 12 měsíců užilo 15 procent lidí, loni devět procent. Rozšířené je ale rizikové pití alkoholu. Problémy s ním má podle propočtů expertů kolem 590.000 lidí. Minimálně pět sklenic si denně či téměř denně podle zjištění odborníků dá 166.000 dospělých.

Zatímco na nelegální drogy česká protidrogová politika cílí, na nelegální ne. Podle Vobořila chybí koordinace postupu i fungující síť služeb pro závislé na alkoholu, tabáku i hraní a nynější nabídka pomoci je podfinancovaná. "Přitom rozsah škod působených legálními látkami je několikanásobně vyšší a v případě legálního hraní srovnatelný s nelegálními drogami," uvedla Vobořilova kancelář.

Přes tři sta lidí ročně zemře na předávkování etanolem

Podle jedné ze studií měl alkohol podíl na čtvrtině úmrtí mužů mezi 35 a 44 lety a na 17 procentech úmrtí stejně starých žen. Na léčbu nemocí, za nimiž byl alkohol, putovalo předloni ze zdravotního pojištění 1,11 miliardy korun. Léčení obtíží kvůli jiným drogám si vyžádalo 453 milionů. Zatímco na předávkování návykovými látkami ročně zemře kolem 30 až 50 lidí, na předávkování etanolem kolem 320. Dalších 36 osob loni zabil jedovatý metanol.

Vobořil už dřív přišel s návrhy, které měly zabránit pití alkoholu u dětí. Provozovatelům barů, restaurací a klubů měl hrozit trest nejen za nalévání nezletilým, ale i za to, kdyby u nich v podniku opilé děti byly. Koordinátor se zmínil i o omezení počtu míst, kde by se alkohol prodával, či o nápadu, aby na boj s nadměrným pitím přispívali také prodejci a výrobci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…