Národy, probuďte se! Volám po svobodě národů. USA nebudou vnucovat svůj styl života, oznámil Donald J. Trump v OSN. Reakce na projev jsou brutální

20.09.2017 8:12

Typický trumpismus, hodnotila většina mainstreamových médií vystoupení prezidenta Donalda Trumpa před Valným shromážděním OSN. Některá ještě dodala, že prezident i na největším světovém fóru mluvil především ke svým fanouškům z amerického venkova.

Národy, probuďte se! Volám po svobodě národů. USA nebudou vnucovat svůj styl života, oznámil Donald J. Trump v OSN. Reakce na projev jsou brutální
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Projev Donalda Trumpa na půdě OSN

Nejčastěji se média pozastavovala nad výrazy, které prý na diplomatickém fóru nemají co dělat a žádný světový politik si zatím netroufl je použít. Ohromilo zejména Trumpovo posměšné označení severokorejského lídra Kim Čong-una jako „rakeťáka“ (v originále The Rocket Man) a mnohem vážnější varování, že pokud KLDR neskončí s vývojem jaderných zbraní, čeká ji „totální zničení“. Podle médií je takový útok na členskou zemi OSN naprosto neslýchaný.

Celý projev Donalda Trumpa:

Většina médií se zaměřuje právě na tuto část jeho projevu, slovutná BBC dokonce Trumpovo vystoupení nazvala jako „rakeťácký projev“. Její zděšená komentátorka Barbara Plettová Usherová psala, že něco takového v OSN v životě neviděla. Dokonce to prý dalece překonává i malebnou scénu, ve které kdysi libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přímo v řečništi štítivě zahodil Chartu OSN, nejposvátnější dokument světové organizace.

Anketa

Dělá Zeman dobře, když volá po bezpodmínečné podpoře Izraele?

90%
10%
hlasovalo: 5755 lidí

Jen několik médií, například kalifornské Los Angeles Times, si ale mezi touto „solidní dávkou legendární trumpovské rétoriky“ (jak projev ohodnotil pro změnu komentátor německé Deutsche Welle) povšimlo zásadnějších prezidentových myšlenek pro budoucnost mezinárodního společenství.

CELÝ KOMENTÁŘ LOS ANGELES TIMES

Trump totiž nehovořil jen o Severní Koreji, ale i o dalších „ničemných režimech“. Výslovně zmínil například Írán, jehož ministr zahraničí obratem vzkázal, že Trumpův nenávistný projev patří do středověku, a ne do dvacátého prvního století.

Ostatní země Trump vyzval, aby se tomuto zlu postavily. Jsou to podle něj pouze jiné, slušné země, kdo může toto zlo ze světa vymýtit. „Jestliže slušní lidé a slušné země zůstanou stát stranou historického dění, budou ničemné síly stále silnější,“ varoval.

„Voláme po velkém probuzení národů, oživení jejich ideálů, jejich hrdosti a vlastenectví,“ vyzval. Právě to je podle něj největší úkol současnosti, z něhož se jednou budeme zpovídat historii.

„Vždy budu mít na prvním místě Ameriku,“ zdůraznil Trump, přičemž použil známý slogan America First. „Vy, představitelé dalších zemí, byste rovněž měli klást vždy na první místo vaše země,“ vyzval sál. „Národní stát je stále tím nejlepším prostředkem pro pokrok,“ uzavřel.

 

 

Komentátor Los Angeles Times poznamenává, že Trump z tribuny OSN zcela předefinoval americkou zahraniční politiku. Jeho doktrína národní svrchovanosti jako základu mezinárodní spolupráce je podle něj vyloženým opakem dosavadní americké pozice stavějící na první místo lidská práva a požadavek demokracie. 

„My v Americe se nehodláme snažit vnucovat komukoliv náš styl života, spíše chceme vytvářet zářný příklad pro každého,“ řekl Trump doslova.

Trump místo toho explicitně definoval: „V zahraniční politice obnovujeme princip suverenity.“ Vzápětí dodal, že „tuto suverenitu musíme zajistit všude. Od Ukrajiny po Jihočínské moře“. Kritiky ve Washingtonu však taková zmínka neuspokojila a okamžitě se ozvaly hlasy, že měl výslovně zmínit roli Ruska a Číny v těchto sporech.

Zpravodaj webu německé stanice Deutsche Welle poznamenal, že když Trump začal mluvit o potřebě suverenity jednotlivých zemí, následovalo ze sálu OSN, která by naopak co největší část suverenity jednotlivých národů ráda získala, mrazivé ticho.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…