Nás chtěli vyhladit! Foldyna nad hroby: Evropan? Jsem Čech

06.05.2021 7:52

„Objektivně, podle čísel, přece všichni dobře víte, a ví to i ti křiklouni za zdí, že dvacet milionů lidí, občanů Sovětského svazu a vojáků, položilo své životy, aby ji (druhou světovou válku) rozhodlo.“ Poslanec SPD Jaroslav Foldyna promluvil na setkání příznivců Nočních vlků v Praze na Olšanských hřbitovech. Zdůraznil také, že se cítí být především Čechem a nikoli Evropanem, protože Evropa se podle jeho názoru nestará o národy, které v ní žijí.

Nás chtěli vyhladit! Foldyna nad hroby: Evropan? Jsem Čech
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) v motorkářské vestě

Čeští příznivci ruského motorkářského gangu Noční vlci dorazili na Olšanské hřbitovy a uctili zde památku sovětských vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa od nacistického jha.

Na setkání promluvil i poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Zdůraznil, že na Olšanech se připomínají oběti druhé světové války. I oběti vojáků Rudé armády.

„Objektivně, podle čísel, přece všichni dobře víte, a ví to i ti křiklouni za zdí, že dvacet milionů lidí, občanů Sovětského svazu a vojáků, položilo své životy, aby ji rozhodlo. Tu druhou světovou válku rozpoutalo fašistické Německo. To je jedna pravda. Tu druhou světovou válku fašistické Německo prohrálo díky nesmírnému úsilí především lidí ze Sovětského svazu a vojáků Rudé armády,“ zdůraznil Foldyna.

A hned plamenně pokračoval.

„140 tisíc těch vojáků leží v naší zemi. V zemi národa, který byl určen ke konečnému řešení. Nebyli bychom tady, dámy a pánové, kdyby oni nepoložili svůj život za naši svobodu a za naše životy."  

„My skláníme svoji hlavu i před těmi ostatními. Ano 33 tisíc vojáků rumunské armády. Vojáků 2. polské armády, vojáků Spojených států, ano, bylo jich 350. Oni se vylodili na pláži v Normandii, aby se účastnili vítězství nad fašismem. Není třeba se v tuto chvíli rozdělovat. Je to trapné. My v tuto chvíli pokládáme kytky a věnce těm vojákům, kteří nesli největší tíhu osvobozování Evropy, kterým jsme vděčni za svůj život. Kdyby oni nepoložili svůj život, kdyby nevyhráli u Moskvy, u Kurska, u Stalingradu, neotevřela by se možnost řešení tak, jak se otevřela,“ pravil Foldyna.

Má dojem, že dnes se tato pravda málo zdůrazňuje. Dokonce se zamlčuje a relativizuje.

„Tak jako mi bylo trapně, když se zamlčovalo, že tisíce Čechoslováků bojovaly v zahraničních armádách na západě, tak dneska se zamlčuje a relativizuje pravda a skutečnost,“ zdůrazňoval dál s tím, že na našem území bojovali a umírali především sovětští vojáci.

„A my jsme jim přišli vyjádřit svůj vděk, svoje poděkování. Nic víc, nic míň. A za to máme poslouchat urážky těch nových Emanuelů Moravců. Ano, to byli oni, kteří říkali, že já víc než Čech se cítím být Evropanem. Já se budu cítí Evropanem, až ta Evropa začne pracovat pro národy, které tady žijí. Budu se hodně cítit Evropanem. Ale zatím se cítím především Čechem, Slovanem a jsem za osvobození vděčný všem, kteří položili životy za naši svobodu,“ uzavřel Foldyna.

Pak už se jen rozloučil.

„Já vám děkuji, že jste přišli.“

Video s Foldynovým projevem koluje po sociální síti Facebook. Záznam trvá přibližně hodinu a Jaroslav Foldyna na něm promlouvá od 36. minuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…