Nasazování vojáků při živelních katastrofách bude asi pružnější

02.12.2015 12:10

Nasazování vojáků při živelních katastrofách bude možná pružnější. Předpokládá to návrh novely zákona o ozbrojených silách, který dnes doporučil Sněmovně schválit s drobnými úpravami garanční branný výbor. Norma, o níž by mělo plénum rozhodovat v polovině prosince, ruší specializované záchranné útvary. Umožní místo nich pro záchranné práce například při záplavách vyčlenit vojenské útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením.

Nasazování vojáků při živelních katastrofách bude asi pružnější
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Nyní zákon vyžaduje, aby v případě přírodní katastrofy byly nejprve povolány specializované záchranné oddíly. Oddíly ale čítají celkem jen 200 vojáků a podle Ministerstva obrany nemají ani potřebné vybavení.

Novela rovněž zakazuje pořádat politická shromáždění a volební kampaně ve vojenských objektech a při činnostech ozbrojených sil mimo ně. Předloha také z jednoho měsíce na půl roku prodlužuje platnost technické způsobilosti armádních vozidel v případě, že by uplynula během jejich nasazení v zahraniční operaci. Prodloužení by mělo umožnit přepravu vozů ke generální opravě.

Předloha, jež bude účinná od července, dále výslovně uzákoňuje pravomoc náčelníka generálního štábu velet armádě. Vrchním velitelem ozbrojených sil i nadále zůstane prezident republiky. Do zákona návrh vpisuje vojenskou přísahu.

Novela taky přizná rizikový příspěvek civilním zaměstnancům, kteří jsou vysláni na zahraniční operace, a to 700 až 3500 korun denně podle míry rizika. Ministerstvo předpokládá, že ho to bude stát asi 1,2 milionu korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…