Naše demokracie je vinou nás všech v hluboké krizi, píše politolog Doležal

04.04.2015 15:37

Politolog Bohumil Doležal v textu pro portál Svobodné fórum reaguje na text Zbyňka Petráčka z Lidových novin o konvoji. Staví se proti tezím o mlčící většině v případě průjezdu amerického konvoje a proti „střízlivému pohledu“, jak ho prezentuje Petráček. Varuje však také, že je česká demokracie v krizi.

Naše demokracie je vinou nás všech v hluboké krizi, píše politolog Doležal
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Autor opakuje nejednou psané souvětí, že američtí vojáci jedoucí zeměmi střední a východní Evropy dávali tamním obyvatelům najevo, že jsou připraveni jim pomoci v případě ohrožení, za což jim je třeba poděkovat a ukázat vstřícnou tvář. Bylo by chybou nechat vystupovat jen komunistické odpůrce NATO. Z jejich vyjádření by se totiž mohlo zdát, že o pomoc spojenců v případě potřeby nestojíme, a to podle Doležala není pravda. Ten řekl, že je jen třeba vytrvale usilovat o demokratické směřování Česka spolu se státy, které nám chtějí pomoci proti rozpínavosti Ruska.

Naše země se prý stává snadným soustem pro mlsného a hladového ruského predátora

Jaksi na okraj konstatuje, že komunisté jsou tímto postojem Česku opravdu nebezpeční, zatímco zakladatel Přátel Ruska v ČR Jiří Vyvadil hraje v tomto dění jen nepodstatnou marginální roli. Aby bylo jasné, kde stojí většina české veřejnosti, je k tomu třeba projevit názor, a to se podařilo i navzdory špatnému počasí. Lidé k sinicím dorazili s koláči, transparenty i mávátky. Kritiku, že mávátka a transparenty se používaly především na 1. máje za komunistů, smetává Doležal ze stolu s poukazem na to, že jde o projev názoru i v jiných demokraciích, komunisté je nevymysleli.

„Česká demokracie se v posledních dvou letech dostala vinou nás všech do těžké krize. Demokracie bojuje na život a na smrt s autokracií, buranokracií a oligarchií. V tuto chvíli se zdá, že podléhá. Děje se tak v nejméně příhodnou dobu: Ve chvíli zvyšujícího se mezinárodního napětí se naše země stává snadným soustem pro mlsného a hladového ruského predátora. Jistě, to, co se odehrálo při průjezdu amerického konvoje, nebylo ještě žádné vítězství a ani žádná satisfakce. Je to jen závazek. Měli bychom na něm dál politicky pracovat a neměli bychom se přitom nechat otrávit pitomými řečmi,“ konstatuje Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…