Naše děti musí vědět, že každý uprchlík není terorista, míní ministryně školství

19.11.2015 18:58

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) usedla do křesla pro hosta čtvrtečního Interview ČT24. Popisovala, jak by dnes učitelé měli děti vést k rozšíření jejich občanského povědomí. Děti musí vědět, proč je dobré mít demokracii, proč je dobré chodit k volbám a tak podobně. Stejně tak by se ve školách mělo debatovat o terorismu a uprchlické krizi. Jak?

Naše děti musí vědět, že každý uprchlík není terorista, míní ministryně školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Hned v úvodu ale poznamenala, že by byla ráda, kdyby dnes učitelé s dětmi probírali to, co se v Evropě děje. Ve společenských vědách i v dějepisu. Studenti a žáci by měli např. vědět, co se dělo v listopadu 1939 i 1989. Dnešní studenti navíc projevují sounáležitost s oběťmi v Paříži.

Studenti a žáci by se měli ve škole dozvědět, co nám přinesl listopad 1989, jak důležité je právo volit, proč ho využívat a proč je také dobré být volen. V dějepisu by pak učitelé měli věnovat více pozornosti moderním dějinám.

A mají učitelé pokyn, jak vysvětlovat to, co se děje? Máme tu dva vyhraněné názorové tábory, A který z nich si učitelé vybírají. „Já jsem se snažila nezasahovat. To je věc každé školy a především spolupráce s rodiči. ... Myslím, že tohle se nedá naordinovat z Prahy. Myslím, že musíme říkat, co se v Evropě děje, jak se budeme bránit a jaké máme evropské hodnoty,“ shrnula Vlachová. „Byla bych ráda, kdybychom se shodli na odsouzení terorismu, ale zároveň abychom neviděli nepřítele v každém uprchlíkovi,“ doplnila šéfka resortu školství.

Následně připomněla, že Česká republika už v 90. letech pomohla vlně uprchlíků z Balkánu a tehdy to nikdo příliš neřešil. Dnes je ta situace trochu odlišná. Uprchlíci, kteří by u nás měli žít, budou napřed vzděláváni natolik, aby se následně mohli zapojit do naší vzdělávací soustavy. „My umíme děti cizinců vzdělávat a umíme je integrovat,“ konstatovala Valachová.

Nekvalitní střední školy postupně skončí

Ve druhé polovině pořadu Kateřina Valachová popisovala, jak bude vypadat sbližování žáků z běžných škol s dětmi ze škol speciálních. Každé dítě bude mít zajištěné personální a materiální prostředky pro své vzdělávání. To zahrnuje i asistenty na vzdělávání tam, kde jich bude třeba. Patřičné podmínky ale mají pro svůj rozvoj dostat i extrémně nadané děti.  

Stát se bude starat také o to, aby bylo dost personálu i míst ve školkách. Poslední předškolní rok vzdělávání v zásadě bude povinný, byť ministryně ujišťovala, že do školky nebudou muset chodit absolutně všechny předškolní děti. „Stát bude nucen a povinen rodičům garantovat dostatečnou kapacitu a dostatečně kvalitní předškolní vzdělávání,“ prozradila ministryně.

Další „novinkou“ budou také povinné přijímací zkoušky na střední školy. Mnozí čeští občané ještě pamatují středoškolské přijímačky, kterými museli projít, ale dnešní děti to neznají. Ministryně bude práci střední škol bedlivě sledovat a do budoucna počítá s tím, že budou optimální množství peněz dostávat jen ty, které budou učit kvalitně. Valachová počítá s tím, že nekvalitní školy postupně skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…