Naše ekonomika zažívá příznivý šok, pochvaloval si člen ČNB. Ale pozor...

11.01.2015 14:40

Rektor Bankovního institutu vysoké školy a ředitel sekce měnové a statistiky ČNB diskutovali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o tom, co nás čeká v roce 2015 v ekonomice, a to jak u nás, tak v celé eurozóně. Některé jevy pomáhají, jiné už méně. Trpí například turismus. Došlo i na Spojené státy, které prý rozhodně nečekají zlé časy.

Naše ekonomika zažívá příznivý šok, pochvaloval si člen ČNB. Ale pozor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Podle Mertlíka nikdo nepočítal především s tak razantním poklesem cen ropy. I to ovlivňuje nízkou inflaci v Česku. V zásadě je k nám dovážena deflace. Překvapení nad ekonomickým vývojem vyjadřoval i Holub, ačkoli v tuto chvíli je to spíše pozitivní jev pro českou ekonomiku.

„Momentálně jsme v situaci, kdy je to příznivý šok,“ podotkl Holub s tím, že peníze ušetřené za benzín či naftu mohou lidé investovat do koupě jiného zboží, vyráběného např. v Česku. Situace v eurozóně je poněkud komplikovanější.

Francie i Řecko oslabují Evropu. Pokud jde o Spojené státy...

Mertlík ale na toto varování obratem reagoval, že je EU připravena na případnou další krizi, než tomu bylo v letech 2009 a 2010. Specifická situace je pak v Řecku, kde se podařilo provést jen některé reformy. „Investoři ale v tuto chvíli chápou Řecko jako izolovaný ostrov, jehož problémy se nepřenášejí dále,“ dodal rektor.  Slabší euro spolu s tíživou situací v Rusku rozhodně nepřeje turismu a zemím, které z něj žijí, jako jsou Španělsko či Řecko. „Ta země potřebuje radikální reformy na trhu práce a odstranění takových těch cechů, které tam fungují,“ pokračoval Mertlík.

Svou roli může hrát i politická situace, neboť nelze vyloučit, že se vlády v zemi v brzké době ujme radikálně levicová Syriza, která slibuje odklon od dosavadního programu ozdravování řecké ekonomiky.

Spojené státy jsou na tom dnes ekonomicky lépe při pohledu do budoucnosti. Zatímco eurozóna poroste zhruba jen o jedno procento, Spojené státy rostou o procenta tři a v zemi vznikají desetitisíce nových pracovních míst každý měsíc. Podle Holuba EU stahuje dolů např. Francie, které se příliš nedaří.

Situace v Česku

„Česká ekonomika se vyvíjí poměrně solidně, pokud přichází ta rizika, tak přichází dominantně z vnějšku,“ uvedl Holub. ČNB se teď bude muset snažit vliv vnějších faktorů co nejvíce eliminovat. A pokud by se snad zhoršila i vnitřní situace, musí mít centrální banka nástroj, jak se s tím vypořádat.

„Já vidím rizika spíše jinde, například v oblasti institucionální nebo daňové, kde leckdo neví, jaké daně se budou platit příští rok, to je velice špatné,“ poznamenal na závěr Mertlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…