Naše hnutí ANO má zájem o transparentnost, pochvalovala si u Moravce Jourová. A protikorupčník Ondráčka přikyvoval

23.10.2016 14:13

O tajemných vlastnících firem pohovořili v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a šéf Transparency International David Ondráčka.

Naše hnutí ANO má zájem o transparentnost, pochvalovala si u Moravce Jourová. A protikorupčník Ondráčka přikyvoval
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Jourová prosazuje veřejné rejstříky, kdežto český senát tento týden schválil aktuální novelou neveřejné rejstříky skutečných vlastníků firem. „Stalo se to, co se po členské zemi chce v rámci čtvrté směrnice, že tam mají přístup leckteré orgány,“ zmiňuje Jourová.

Přitom ve veřejných rejstřících by si mohli podnikatelé zjistit více informací. „Česká republika však není jedinou zemí, která takto postupuje,“ dodala s tím, že přišla s návrhem otevřenosti. „Úplné otevření rejstříků pro mě nebylo jednoduché rozhodnutí. Jsme tady v silném konfliktu toho, na co má právo veřejnost a kde je ochrana soukromí a ochrana soukromého vlastnictví,“ sdělila. 

„Nejsem úplně šťastný, jak to dopadlo,“ řekl k rozhodnutí senátu Ondráčka. „Pokud budou rejstříky otevřeny jen orgánům, reagují jen na podnět. Kdežto v případě otevření veřejnosti to mohou vypátrat investigativci či média,“ zmínil Ondráčka. „Důležité je, že to, co se přijalo, je krůček k tomu, aby se anonymita vlastnictví snižovala. Firmy budou mít povinnost ty údaje poskytovat, i když budou neveřejné. Budou následovat případně i sankce,“ podotkl Ondráčka.

Jourová se nyní snaží v této oblasti o směrnici, kterou by národní členské státy musely přenést do svých legislativ. „Jsou tam i cesty, jak zamezit teroristům přístup k finančním prostředkům. A i Panama papers nám pomohly, neboť ony jsou silným důvodem, který nám pomohl,“ zmínila celosvětovou kauzu. „Budu muset samozřejmě jednat i s ministerstvem financí, chci vůči České republice používat standardní metody vyjednávání,“ řekla s tím, že nepočítala s odporem ve vlasti, neboť v hnutí ANO mají zájem o transparentnost. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…