Naše problémy kraj vůbec nezajímají, domnívá se starosta Morkovic-Slížan

16.04.2016 9:59

Mám stále silnější pocit, že vláda a ministerstva si myslí, že hlavním problémem samospráv jsou výkazy, hlášení, kontroly a hlavně sankce za sebemenší administrativní chybičky. Jako by se úplně ztratil smysl pro realitu, říká v rozhovoru pro PL Pavel Horák (Sdružení nez. kandidátů). Ačkoliv jsou od konce loňského roku ve městě zastoupeny všechny složky záchranného systému, je třeba vyřešit jejich nedostatečné kapacity. Hovořili jsme ale také o plánovaných investicích. A nejen o tom…

Naše problémy kraj vůbec nezajímají, domnívá se starosta Morkovic-Slížan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Pane starosto, v komunálních volbách se Vám podařilo obhájit Váš mandát. Již za půl roku nás čekají krajské volby. Dostalo se Vám, co by úspěšnému komunálnímu politikovi, nabídky kandidovat a můžete být případně konkrétnější?

Dostal jsem nabídku kandidovat za ODS, kterou jsem i přijal.

Jaké jsou Vaše politické ambice do budoucna?

Pouze komunální politika, rád vidím konkrétní výsledky své práce

Jak byste nyní jako starosta hodnotil komunikaci s vedením Zlínského kraje?

Oblast Morkovska a Litenčicka je na styku tří krajů – naší oblasti říkám vnitrostátní pohraničí, podle toho vypadá i komunikace s krajem. Když se hodně ozýváme, tak se podaří dohodnout jednání (např. p. hejtman byl vůči nám vstřícný), ale obecně mám dojem, že naše problémy kraj vůbec nezajímají.

A pokud byste měl srovnat spolupráci se stávající a předchozí vládou. V které z nich shledáváte větší oporu pro řešení problémů samosprávy?

Ani v jedné. Mám stále silnější pocit, že vláda a ministerstva si myslí, že hlavním problémem samospráv jsou výkazy, hlášení, kontroly a hlavně sankce za sebemenší administrativní chybičky. Jako by se úplně ztratil smysl pro realitu.

Co chystáte ve městě nového?

Největší plánované akce pro letošní rok je zahájení stavby smuteční síně. Pro další léta plánujeme stavbu polyfunkčního domu s radnicí, knihovnou, ordinacemi a obchody, stavbu komunitního domu pro seniory, pomoc místní organizaci Sokola s opravou sokolovny, samozřejmě opravy komunikací a chodníků,

V jaké fázi je projekt výstavbu smuteční síně, a jaké předpokládáte náklady?

Probíhá výběrové řízení na dodavatele, náklady na smuteční síň 15,8 mil, komunikace, zeleň a další 6 mil. Kč. 

Od loňského roku jsou ve městě zastoupeny všechny složky záchranného systému. Častým problémem bývají ale i jejich nedostatečné kapacity. Je to i případ Morkovic-Slížan?

I u nás máme stejný problém – týká se především HZS a policie, U HZS je stanice typu P0 (9 členů) nedostatečná, zbývá jich jen několik v celé republice a postupně se rozšiřují na P1 (12 členů) a tak věříme, že i u nás dojde k posílení. U policie je problémem to, že tabulkové stavy neodpovídají skutečnému počtu policistů ve službě (školení, výcvik nováčků atd.), bylo by potřeba, aby počet policistů alespoň odpovídal počtu tabulkových míst.

Spolu s nástupem teplejších měsíců roste i zájem turistů o rekreace a výlety do přírody či za kulturou. Máte přehled o tom, kolik turistů zhruba navštíví během roku Vaše město a kam míří ve městě nejčastěji?

Turistika není zatím u nás příliš rozšířená. Nejčastějším cílem je košikářské muzeum, městem ale projíždí i mnoho cyklistů, protože okolní krajina je pro cyklosturistiku opravdu nádherná.

Na co byste občany v nejbližší době do města pozval?

Nejbližší větší akcí je „Mikroregionem Morkovsko na kole“ dne 21.5.2016. Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie, účastníci projíždějí obcemi mikroregionu, trasu si vybírají sami, na jednotlivých stanovištích je připraveno pro účastníky občerstvení a především zde získají kontrolní razítko.

Následovat budou „Morkovské hody“ spojené s košikářskou výstavou dne 25.6.2016

S jakými městy, v jakých zemích, spolupracujete na přeshraniční úrovni? A co městu přeshraniční spolupráce přináší?

Tradičně spolupracujeme se slovenskou obcí Žitavany, v posledních několika letech intenzivně spolupracujeme s další slovenskou obcí Rudník. S Rudníkem jsme již připravili několik společných projektů na podporu tradičního řemesla košikářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…