Naše reformy pomohly těm, kteří to potřebovali, ujistil Kalousek u Drtinové

19.02.2014 19:33

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek byl pozván do pořadu Interview Daniely Drtinové debatovat především o domácí politice. Během dne však na sebe strhl pozornost svou výzvou, aby byl prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč souzen za zločiny proti lidskosti. První téma tedy bylo zřejmé.

Naše reformy pomohly těm, kteří to potřebovali, ujistil Kalousek u Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Své vystoupení Kalousek uvedl hlubokou poklonou všem, kteří se koukali na jeho debatu, a ne na hokej. Pak už došlo na první téma, a tím byla jeho iniciativa k obvinění ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče ze zločinů proti lidskosti při potlačování demonstrací.

„Jsem občan státu, který patří do Rady Evropy. Ta byla zřízena k ochraně lidských práv,“ vysvětloval Kalousek. Existuje prý Listina práv a svobod a Rada Evropy má zajištovat její dodržování. „Ukrajina je státem Rady Evropy a dějí se tam zločiny proti lidskosti,“ shrnul Kalousek, proč začal žalobu chystat.

„Dělám to proto, že už nemůžeme jenom říkat, že by se to dělat nemělo,“ vysvětloval dále. „Dějí se tam zločiny a my musíme udělat všechno pro to, aby se neděly a pachatelé aby byli potrestáni,“ uvedl. Rozhodně prý nepostačí nějaký obojaký postoj.

Kalousek rovněž podpořil stanovisko vlády, odmítající za současných okolností státní návštěvu prezidenta Janukovyče.  

Drtinová mu pak přečetla stanovisko bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, že EU straní v ukrajinských sporech opozici a už se díky tomu zdiskreditovala. „Všichni víme, jak se pan bývalý kancléř živí a kým je placen,“ připomněl Kalousek v odpovědi Schröderovu práci pro ruský plynárenský koncern Gazprom.

Za dva miliony chtějí dva bazény

Pak už došlo na domácí politiku. V úterý dostala důvěru Sobotkova vláda a Kalousek se při kritice její rozpočtové politiky ve sněmovní rozpravě shodl s prezidentem Milošem Zemanem. Drtinovou toto sladěné „střílení do vlády“ překvapilo. „Tady nejde o střílení do vlády, tady jde o prosté kupecké počty,“ namítl Kalousek. Vláda podle něj na své ambiciózní plány zkrátka nebude mít prostředky.

„Vláda je v situaci domácnosti, která má na bydlení dva miliony. Za to se dá pořídit celkem slušné bydlení, jenže ona chce vilku s pěti koupelnami a dvěma bazény. A na to z těch dvou milionů prostě mít nebude,“ vyprávěl Kalousek.

Později v pořadu vládu zkritizoval za plýtvavé plány. Strukturální deficit rozpočtu, který nyní činí dvě procenta, podle něj za této vlády stoupne ke třem procentům. „Myslím si, že tato vláda bude velmi rozpočtově neodpovědná,“ uzavřel téma.

Babiš je jak tygr v masně

Dalším tématem byla politika TOP 09 v době, kdy byla ve vládě. Daniela Drtinová Kalouskovi připomněla, že i předseda strany Karel Schwarzenberg připustil, že některé reformy mohly být méně asociální.

S tím však Kalousek nesouhlasil. „Já jsem přesvědčen, že některé kroky měly být naopak rychlejší,“ namítl. A pokračoval: „Ty kroky nebyly asociální, pomohly těm, kteří to potřebovali.“ Připustil ale, že pro „jednotky lidí“ mohly být reformy tvrdé. „A média samozřejmě přinášela jejich srdceryvné příběhy,“ dodal.

Pak ještě poznamenal, že strany současné koalice tato nepopulární opatření vehementně kritizovaly, ale teď budou rády využívat jejich výhod. 

Pak mu Drtinová přehrála slova ministra financí Andreje Babiše, který  mluvil právě o Kalouskovi jako o „symbolu korupce“. Kalousek na oplátku připomněl, že Babiš bude v gigantickém střetu zájmů, například díky tomu, jaký má ze své vládní pozice vliv na banky.

„Přitom sám přiznal, že má od bank úvěry 25 milionů,“ zdůraznil Kalousek s tím, že z pozice ministra financí se Babišovi bude se svými věřiteli vyjednávat mnohem snadněji. „Je v roli tygra, který přišel do masny. Můžete mu věřit, že si toho masa nekousne, ale kdo nevěří, ať tam běží,“ uvedl Babišův předchůdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…