Naše rodina byla komunisty spíš perzekuovaná, měli jsme tři emigračky, vysvětloval na ČT Andrej Babiš. Poškodili mě a ještě se smějí, že jsem si toho nevšiml

25.10.2016 19:29

Hostem úterního Interview ČT24 byl ministr financí Andrej Babiš. Před kamerami České televize vysvětloval, proč doporučil poslancům za hnutí ANO jít na Hrad u příležitosti oslav státního svátku 28. října, ačkoli pan Brady nedostane vyznamenání. Vyjádřil se také k tomu, jak tibetský duchovní vůdce dalajláma údajně ohrožuje Čínu, a nakonec čelil jedné konkrétní otázce. Pane Babiši, chcete být premiérem?

Naše rodina byla komunisty spíš perzekuovaná, měli jsme tři emigračky, vysvětloval na ČT Andrej Babiš. Poškodili mě a ještě se smějí, že jsem si toho nevšiml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Mně bylo strašně líto pana Bradyho, který toho v životě zažil hodně. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby mu dal vyznamenání přímo pan prezident. 28. říjen by měl být den naší státnosti, který by naši společnost měl spojit. Ta polarizace společnosti tu je od prezidentské volby... Panu prezidentovi se bohužel nepodařilo společnost spojit. Teď máme před sebou ještě další svátek, a to 17. listopadu, kdy se obávám, že dojde ještě k hlubšímu rozdělení společnosti,“ vyjádřil svůj názor Babiš.

Prozradil také, že o panu Bradym mluvil v sobotu s prezidentem Zemanem v Lánech. „Já jsem s panem prezidentem mluvil v sobotu v Lánech a říkal jsem panu prezidentovi, že by bylo lepší, aby panu Bradymu to vyznamenání dal. Zřejmě šlo o pochybení některého z prezidentových úředníků a pro toho pana Bradyho, který přežil koncentrační tábor, je to velmi smutná situace. I když teď to vypadá, že si pan Brady odveze celý kufr vyznamenání. Mám pocit, že to dokonce někteří politici přehánějí a příliš to politizují,“ posteskl si. Prostě a krátce, šéf hradního protokolu neměl volat panu Bradymu. Tečka.

Babiš se vyjádřil i k samotné návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Česku. „Já si myslím, že to prohlášení čtyř nejvyšších státníků bylo zbytečné, protože nechápu, jak může dalajláma ohrozit tak velkou Čínu,“ kroutil hlavou ve studiu host. Osobně prý ale neřeší ani tak dalajlámu jako ten tlak, kterému byl vystaven ministr Herman ze strany prezidenta Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, předsedy sněmovny Jana Hamáčka  předsedy senátu Milana Štěcha (všichni tři z ČSSD).

„A já znám ten pocit, když jsou všichni proti mně. Měli jsme kauzu Lety a měli jsme i jiné a já vím, jak je důležité, když se vás někdo zastane,“ zaznělo z úst Andreje Babiše. Čínské investice v Česku prozatím vidí jako nepříliš oslnivé. „Já jsem ve velkém očekávání, co z toho partnerství pro českou ekonomiku vypadne... Zatím nějaké investice z čínské strany, které by měly nějaký přímý vliv na českou ekonomiku, nevidím. Pan prezident mi slíbil, že dostanu seznam těch investic ve výši
50 miliard. Zatím jsem v očekávání, ale prozatím jdou ty peníze do kapes soukromých majitelů, a ne do kapes státu,“ upozornil nespokojeně Babiš.

Ve druhé polovině se vyjadřoval k ekonomickým úspěchům vlády a tady opravdu nešetřil superlativy. „My se chlubíme lepším výběrem daní a také skvěle čerpáme evropské dotace,“ konstatoval Babiš. Kdyby bylo na něm, tak by příští rok vystavěl vyrovnaný rozpočet, ale ostatní ministři to viděli jinak. „Já to řídím jako firmu, já stále říkám, že to řídím jako malou rodinnou firmu, ve které by měli všichni spolupracovat. A já jsem si taky půjčoval peníze za negativní úrok,“ ocenil sám sebe.

Vymezil se proti novele zákona o střetu zájmů, kterému se někdy říká také Lex Babiš. Pan poslanec Martin Plíšek (TOP 09) dostal do zákona pozměňující návrh, který by prý poškodil Babišovy firmy. „Všichni se nám smějí, že jsme si toho nevšimli, a přesně takhle to u nás v politice chodí,“ posteskl si Babiš. Přesně takhle se prý rozděluje česká společnost.

Nakonec čelil přímé otázce moderátorky Světlany Witowské: „Pane Babiši, chcete být příštím premiérem?“ ptala se.

„Já bych to nechal na lidech. Chci? Politika má velký negativní dopad na mou rodinu. Já můžu být premiérem, pokud si to lidé budou přát, a za konkrétních podmínek,“ sdělil.

Než skončil, ještě jednou odmítl, že by v minulosti spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. „Já jsem StB nic nepodepsal. My jsme byli jako naše rodina spíš perzekuováni. Měli jsme tři emigračky v rodině. Já jsem ten soud vyhrál. Ať mě teď lidé soudí podle toho, co dělám v politice,“ žádal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…