Naše společnost si musí vážit takových osob. Premiér Sobotka předal vyznamenání Bradymu

27.10.2016 10:43

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předal pamětní medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu, kterého odmítl vyznamenat prezident Miloš Zeman v den státního svátku 28. října.

Naše společnost si musí vážit takových osob. Premiér Sobotka předal vyznamenání Bradymu
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Sobotka zahájil setkání vzpomínkou na setkání s Jiřím Bradym ve Washingtonu, kde navštívili muzeum holokaustu. „Pan Brady mi líčil osobní vzpomínky, které mu přinesl nacistický režim,“ řekl Sobotka a vzpomněl na Bradyho knihu Hanin příběh. „Uvědomil jsem si, že mluvím s člověkem, který zažil nepochopitelné hrůzy a stále si uchovává víru ve spravedlnost. Stále má obrovskou sílu se na ni stavět a předávat svou děsivou zkušenost jako varovné memento,“ vyjádřil obdiv Sobotka.

„Zlo má bohužel v české společnosti silné kořeny, a proto je potřeba s ním stále vést boj,“ zmínil také premiér. „Ani ztráta rodiny nebyly překážkou v tom, aby Jiří Brady pomáhal druhým,“ dodal, že Brady pomáhal například emigrantům v Kanadě.

„Je mi opravdu líto, jaký spor se odehrál. Je nešťastné rozdělovat společnost na příběhu člověka, o kterém není pochyb,“ podotkl Sobotka s tím, že by tímto okamžikem chtěl navrátit státnímu svátku 28. října odpovídající důstojnost. „Jsem přesvědčený, že naše společnost si musí vážit takovýchto osob,“ dodal. „Pane Jiří Brady, velmi děkuji za to, co jste vykonal, za odkaz odvahy a humanity, který je příkladem pro nás i pro další generace,“ uzavřel před slavnostním udělením medaile.

„Mnohokrát děkuji. To, co se tady děje, je něco neuvěřitelného,“ řekl Brady a pohovořil o dění v Osvětimi. „Snažil jsem se vždy pomoci všude, kde jsem mohl,“ řekl. „Dostat vyznamenání doma je něco úplně jiného. Nikdy jsem to nečekal a nedělal jsem to kvůli tomu. To přijetí, které tady mám, si nikdo nedovedl představit. Jsem za to velmi rád,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…