Naše tábory, to jsou skoro koncentráky. Chovance a další za to jednou možná budou soudit. Poslanec Zlatuška připomněl z obrazovky ČT paragraf o mučení

30.09.2015 21:01

Pochybnosti o smysluplnosti dnes schváleného zákazu zaměstnávání učitelů na méně než 12 měsíců vyjádřil v dnešním Interview ČT24 předseda sněmovního výboru pro vědu a vzdělání, poslanec Jiří Zlatuška (ANO). Promluvil i o tom, zda by měl stát pomáhat studentům soukromé vysoké školy, které akreditační komise neprodloužila platnost jednoho ze studijních oborů, nebo o tom, proč považuje zařízení pro uprchlíky v Bělé za koncentrační tábor. A ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) nepřímo pohrozil, že by za svůj přístup k uprchlíkům mohl být v budoucnosti souzen.

Naše tábory, to jsou skoro koncentráky. Chovance a další za to jednou možná budou soudit. Poslanec Zlatuška připomněl z obrazovky ČT paragraf o mučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Poslanci dnes přijali zákon, který zakazuje školám, aby zaměstnávaly učitele na dobu kratší, než je dvanáct měsíců. Má se tím zabránit prý časté praxi, že ředitelé škol v rámci šetření zaměstnají pedagogy na deset měsíců, protože mají omezené peníze, mohou jim vyplácet vyšší mzdy, a zbylé dva prázdninové měsíce jsou kantoři na podpoře z úřadu práce.

Je to, jako by byl přijat zákon, aby byly děti chráněny před bubáky

Zlatuška k tomu řekl, že když jej před časem školské odbory oslovily, aby podpořil tento zákon, chtěl vědět, jaké jsou skutečné počty na deset měsíců zaměstnávaných učitelů. Ovšem prý ani školské odbory nevěděly, kolik těchto lidí je. I tak ale nakonec tento zákon podpořil. Že jde o čtyři tisíce učitelů, jak uvádí Ministerstvo školství, jsou jen odhady tohoto resortu. Nikdo si prý nedal práci s tím, aby skutečné počty na úřadu práce zjistil.

Poslanec podotkl, že kdyby byl na místě ředitele školy a „dělal tuto eticky zavrženíhodnou praxi a chtěl šetřit“, s učiteli by uzavíral smlouvy na 22 měsíců. „Ušetřil bych měsíc ročně. Sice ne dva měsíce, ale pořád to bude o fous lepší,“ podotkl s tím, že dnes přijatý zákon proto považuje za tak důležitý, „jako by byl přijat zákon, aby byly děti chráněny před bubáky při usínání“.

Ministryně školství je nesmírně vstřícná

Českým školstvím rezonuje též případ soukromé univerzity UJAK. „Co si myslíte o zásahu akreditační komise, která zrušila jeden studijní program? Studenti se asi budou bránit i soudně...,“ otevřela moderátorka Zuzana Tvarůžková další téma rozhovoru. Zlatuška poukázal na to, že problémy školy byly známy delší dobu. „Věřím tomu, že co akreditační komise udělala, bylo oprávněné,“ poznamenal. Tvarůžková se ale zeptala, zda neměla AK šanci zastavit zmíněný studijní program včas. „Studenti do toho investovali prostředky a stát, který má školy kontrolovat, jim to studium umožnil,“ upozornila.

Zlatuška prohlásil, že příslušná procedura s UJAK probíhala nějaký čas, mezitím ale mohlo ze strany školy dojít k nápravě, nemuselo nastat zrušení studijního oboru. „K nápravě ale nedošlo. Je to smutná situace, ale je to jejich soukromoprávní vztah k té soukromé vysoké škole. Za to nenese odpovědnost stát. Ta škola má za povinnost zajistit studentům možnost dostudování. Jak to udělá, je její problém,“ prohlásil Zlatuška rezolutně. Podle něj by si všichni studenti soukromých škol měli dát pozor na smlouvu, podle které studují. A na co konkrétně by si tedy měli dávat pozor? „Například pojištění proti takovéhle situaci, sledovat, jestli jsou někde deponovány peníze, ze kterých budou odškodněni, a podobně. Stát rozhodně by tady v tom neměl nést žádnou zodpovědnost. Myslím, že to, co dělá ministryně školství, že vyjednává s děkany pedagogických fakult, je nesmírně vstřícný krok,“ řekl Zlatuška.

Kvóty na uprchlíky? Vládní postoj nechápu

Dalším tématem pořadu byla uprchlická krize. „Stálo všechno to vzdorování za to, mám na mysli jednání v EU?“ zeptala se Tvarůžková. „Co se týče kvót, tam upřímně řečeno nechápu vládní postoj,“ odpověděl Zlatuška s tím, že kvóty neznamenají povinnost azylantů bydlet v ČR. „Je to jenom příslušnost k zemi, ve které probíhá azylové řízení,“ podotkl.

Svůj postoj v této otázce prý vláda s poslanci přímo nekonzultovala. „Jednání o tomto problému ve sněmovně bylo přerušeno, takže tyto argumenty nebylo možné vznést,“ uvedl Zlatuška s tím, že má „velké uznání pro ministra spravedlnosti Pelikána, že jako jediný z ministrů se nebál na vládě mít negativní stanovisko“.

Podle Zlatušky řada poslanců má na kvóty stejný názor jako on. Na druhou stranu přiznal, že vláda má k dispozici i materiály, které nemůže dávat všem poslancům k nahlédnutí. Naznačil tak, že vláda se možná rozhodovala negativně ke kvótám na základě znalosti utajovaných informací.

Bělá je jako koncentrační tábor

Zlatuška se také svěřil s tím, jaký dojem na něj udělalo zařízení pro uprchlíky v Bělé. „Bylo to velice skličující. Když řeknu koncentrační tábor, tak je to blízko. Je tam nevyhovující prostorová dispozice pro ty lidi. Unimo buňky vtěsnané do malého prostoru, který je obehnán plotem s žiletkami. Jídlo se přiváží v bednách. V detenci jsou drženy malé děti, u kterých nevidím žádný důvod, proč by tam měly být drženy,“ posteskl si.

Kdyby byl na místě ministra vnitra Chovance, tak by prý neměl lehký spánek. „Podle mě je to kruté zacházení, způsobuje to duševní trýznění. Když si čtu paragraf 259 a) trestního zákona, mučení a přečiny proti lidskosti, na jeho místě bych se bál, že za to budu jednou souzen. A že za to budu odpovědný,“ nepřímo pohrozil vládnímu politikovi z koaliční strany.

Prý v této věci bude „nepochybně interpelovat“. Naznačil ale, že žalobu u mezinárodních soudů podávat nebude: „Co se týká žalob, myslím, že se najdou jiní, kteří ty žaloby podají,“ řekl.

 

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…