Naše tradiční pomlázka? Nejen bouře kolem EU, ale také Marek Eben...

04.04.2018 9:32

Letošní pikantní časový souběh velikonočních svátků s 1. dubnem, což je tradiční den aprílových vtipů a recesí, způsobil zcela nečekané peripetie. V hlavní roli jsou obránci českých velikonočních tradic z SPD, kteří se nachytali na apríla, kterého připravila redakce MF DNES. A do debaty o českých velikonočních zvycích pak vstoupil dokonce i nejpopulárnější český moderátor Marek Eben.

Naše tradiční pomlázka? Nejen bouře kolem EU, ale také Marek Eben...
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Vše začalo o velikonoční sobotě, která byla současně dnem apríla, který s oblibou využívají i média. MF DNES se ve svém aprílovém článku zaměřila právě na Velikonoce a náš zvyk pomlázky. Stvořila článek o tom, že toto specifikum tak jako jiná specifika je ohroženo harmonizací ze strany Evropské unie, která v rámci prosazování evropských hodnot nevidí ráda podobné problematické svérázy – zejména v době, kdy je mužské násilí na ženách celosvětovým tématem.

Článek poskytl několik indícií, že se jedná o recesi. V textu například vystupovala dvojice respondentů Suchá a Vrba (ministerská právnička a předseda spolku Pravá česká koleda), nebo se hovořilo o tom, že by „omlazované“ ženy musely před provedením rituálu podepsat „písemný souhlas se sešleháním“. V závěru pak bylo explicitně řečeno, že se jedná o apríl.

Správce facebooku SPD Libereckého kraje a tamní funkcionář Okamurova hnutí však upozornění i všechny další náznaky přehlédl a aprílový žert vzal zcela vážně. Na profilu organizace se tak objevil vážně míněný protest proti „dalšímu moudru ze západu“.

Když byl upozorněn, že se jedná o vtip, reagoval správce stránky odkazem na jiný článek, což podle něj ukazuje, že se o žádný vtip nejedná. Potíž byla v tom, že tento článek z roku 2011 byl rovněž avizován jako recese.

Omylu Okamurových funkcionářů si okamžitě všimli lidé, kteří se ani netají, že jsou proti hnutí SPD. Například aktivista Jan Cemper, toho času šéfredaktor serveru Manipulátoři.cz, rozkrývajícího manipulace a fake news. „Jaký je rozdíl mezi IQ voliče SPD a průměrnou letní teplotou? Žádný,“ smál se.

Filozofičtěji se na to podíval Jan Čulík z Britských listů. Podle něj není vhodné v Česku používat ironii nebo satiru, o kterou se pokusila MF DNES. „Protože k tomu, aby mohla fungovat, se musí jasně odlišit od pevného, civilizovaného hodnotového systému, a ten v ČR není, tak lidi většinou nepoznají, že si z nich někdo dělá legraci, a věc vezmou vážně,“ objasnil.

A pak rázně zúčtoval s „xenofobním nacionalismem“. „Můžete samozřejmě tuto spodinu odepsat a bagatelizovat. Jenže tihle lidé mají také volební právo a hrozí, že uvrhnou Českou republiku do katastrofy,“ varuje Jan Čulík a vyzývá k celonárodní diskusi, co s touto spodinou, bohužel disponující volebním právem, dělat.

Trochu jinak pojal velikonočně-aprílovou recesi server Olomoucká drbna. Ten měl štěstí, že jeho vtip nikdo politicky vlivný vážně nevzal. Server se v aprílovém textu zaměřil na délku pomlázky, která je prý ministerstvem obrany nově posuzována jako zbraň, a proto nesmí mít více než dvacet centimetrů.

Debata o českých velikonočních zvyklostech, která díky aprílu a sociálním sítím dostala letos značně svéráznou podobu, ovšem probíhala i na jiné úrovni. Vstoupil do ní i člověk, který se obvykle k politice příliš nevyjadřuje – populární moderátor Marek Eben. V rozhovoru pro Český rozhlas se Eben, který se netají svou křesťanskou vírou, zamyslel nad českým pojetím Velikonoc, se kterým prý má problém.

CELÝ TEXT ZDE

„Připadám si poněkud nepatřičně. Je divné běhat za svou manželkou po bytě a vyplácet ji jakýmsi klackem,“ popsal své pocity. Sváteční čas je pro něj hlavně příležitostí k zamyšlení. Podobné pocity mívá umělec i z Vánoc. Jednou se prý snažil sehnat adventní kalendář s křesťanským obrazem kříže, ale nepovedlo se mu to, protože všude byly buď motivy Santa Clause, nebo vánočního stromečku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…