Naši policisté v Maďarsku: Lidé nám nadšeně mávají. Dříve jim uprchlíci dupali po zahradách a brali úrodu, hrozné. Plot na hranici funguje, všechny deportují

24.11.2015 10:11

Maďarské policii ve střežení jihovýchodní hranice Evropské unie pomáhá kromě polských a slovenských mužů zákona také padesátka českých policistů. Za nimi se do Maďarska vypravili i redaktoři serveru Krimi-Plzen.cz.

Naši policisté v Maďarsku: Lidé nám nadšeně mávají. Dříve jim uprchlíci dupali po zahradách a brali úrodu, hrozné. Plot na hranici funguje, všechny deportují
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Na maďarsko-srbské hranici jsou v současné době vytvořeny celkem tři operační základny. Základna v Szegedu, na které redaktoři zakotvili, střeží úsek v délce 75 kilometrů. Na jednu dvanáctihodinovou směnu je na každé základně nasazeno 300 lidí. 

Čeští policisté zde slouží se svými služebními pistolemi, dlouhé zbraně s sebou nemají.

Podle kapitána Marka Hrušky, který je velitelem Českého kontingentu mnohonárodnostních policejních sil, mají místní lidé české policisty rádi. Důkazem toho je i to, že když redaktoři vyráží směr policejní ubytovna, lidé na policejní auto, ve kterém sedí, skutečně mávají. A důvod je jednoduchý. Lidé předtím zažívali hrozné věci, když jim tisícihlavý dav běženců přešel přes zahrady či pole a přes noc tak zmizela úroda, na které jsou často zdejší lidé závislí, popisoval Hruška.

Česko-slovenská ubytovna, kde naši policisté přebývají, je na břehu širokého plavebního kanálu. K snídani muži zákona mívají obyčejný salám, sýr, pečivo a čaj. Káva je pouze za příplatek. Oběd se skládá z plněných bagetek, ovoce, sušenek či sladkostí. I když se jídlo přejí, nic nepřijde vniveč. „Naši kluci jídlo, které nesní, odevzdávají správcům ubytovny, kteří jej posléze předávají červenému kříži a azylovým domům, kde se předá těm, kteří jej potřebují,“ uvedl Hruška. Vydatná je až večeře, skoro pořád řízky, které Maďaři milují. Ale s rýží. Prádlo si perou policisté sami, na pokojích bydlí po třech. 

Stavba plotu na maďarsko-srbské hranici skutečně zabránila přechodu ilegálních migrantů. To potvrzuje i Hruška. „Minulý víkend jsme za den měli jen 17 nelegálních migrantů. Pokud takového běžence vidíme, pouze ho zajistíme, aby neběžel dál, ukážeme mu, ať se posadí a přivoláme maďarské kolegy, kteří ho deportují,“ sdělil. Na plotech jsou k vidění kousky oblečení i dek od těch migrantů, kteří se hranici snažili překonat.

Podle policistů na hranicích jsou nejhorší kosovští Albánci, kteří neustále hledají nějaké finty. „Například si v noci připraví díru, zapíší si souřadnice GPS a v další noci se s k ní již jenom vracejí. Všimněte si, že v plotech jsou branky zajištěné visacími zámky, abychom se my mohli dostat na druhou stranu. Po několika dnech jsme se divili, že nepasují klíče, to bylo proto, protože převaděči v noci naše zámky ustříhali a vyměnili je za své. Teď je ještě pečetíme, a to už konečně pomáhá, tedy než zase převaděči vymyslí novou fintu,“ uvádí policisté.

I přestože je na hranicích více národností, domluví se bez problémů – anglicky, rusky, ale i svým národním jazykem. Při službách, které trvají dvanáct hodin, si čas krátí nejrůzněji. Například se kamarádí s opuštěnými zvířaty. „K většině stanovišť již nějaké zvíře patří, i když to asi nebude láskou k uniformám, ale spíše kvůli balíčkům s obědem,“ dodávají redaktoři, kteří českým policistům přivážejí pozdravy z domova. Muži zákona se zpátky do vlasti dostanou až před Vánoci.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…